NOS NieuwsAangepast

Demonstranten botsen om hervormingen Marokko

In Marokko zijn gisteren duizenden mensen de straat opgegaan vanwege de hervormingsplannen van koning Mohammed. Zowel voor- als tegenstanders van de plannen demonstreerden.

De koning wil een deel van zijn macht afstaan aan een democratisch gekozen premier. Critici vinden dat de plannen niet ver genoeg gaan en de premier niet genoeg macht krijgt. Zo blijft de koning verantwoordelijk voor veiligheid, het leger en godsdienst.

Bekogeld

In Casablanca raakten twee tegenstanders van de hervormingen gewond toen ze werden bekogeld met stenen die door voorstanders zouden zijn gegooid. In de betoging liepen zo'n 7000 tegenstanders van de hervormingen door een arbeiderswijk van de stad.

Ook in de hoofdstad Rabat gingen ongeveer 2000 mensen de straat op. De koning had de oproerpolitie ingezet om de orde te handhaven. Tientallen agenten wisten de voor- en tegenstanders van de hervormingen uit elkaar te houden. Voor zover bekend zijn er in Rabat geen gewonden gevallen.

Vrijdag wordt het hervormingsplan van koning Mohammed in een referendum aan de Marokkanen voorgelegd. De 20 Februari Beweging heeft de burgers opgeroepen de volksraadpleging te boycotten. Ook de grote vakbond CDT ziet niets in het referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl