De ingestorte brug en het vrachtschip
NOS NieuwsAangepast

Brug in Baltimore ingestort na aanvaring, twee mensen gered uit water

Een brug in de Amerikaanse stad Baltimore is ingestort nadat een vrachtschip er tegenaan was gevaren. Het gaat om de Francis Scott Key Bridge, een stalen brug van ongeveer 2500 meter lang.

De brandweercommandant van Baltimore heeft in een persconferentie gezegd dat twee mensen uit het water zijn gered na het instorten van de brug. Eén van hen is ernstig gewond geraakt.

Brug in Baltimore stort in

De aanvaring vond plaats rond 01.30 uur plaatselijke tijd (06.30 uur Nederlandse tijd). Op beelden is te zien dat het schip tegen een pijler aanvaart, waarop direct grote brugdelen in het water storten.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen er nog in het water liggen. De transportsecretaris van Maryland heeft op een persconferentie gezegd dat er een onbekend aantal arbeiders bezig was met reparaties aan het betonnen dek van de brug toen deze instortte.

Ook de burgemeester sprak tijdens de persconferentie:

Burgemeester na brugongeluk Baltimore: 'Bidden voor de getroffen families'

Reddingsdiensten zeiden eerder dat er naar in ieder geval zeven tot wel twintig mensen wordt gezocht. Er zouden zeker zeven voertuigen in het water zijn gevallen. Er wordt onder anderen door duikers naar mensen gezocht.

Een woordvoerder van de brandweer in Baltimore zegt tegen Amerikaanse media dat reddingswerkzaamheden bemoeilijkt worden, omdat het onveilig is op de grotendeels ingestorte brug.

Hij zei verder nog niets te kunnen vertellen over slachtofferaantallen, maar verwacht wel dat meerdere mensen het ongeluk niet overleefd hebben.

Bij daglicht is de omvang van de schade goed te zien:

De schade aan de brug in Baltimore bij daglicht

De gouverneur van de staat Maryland, Wes Moore, heeft de noodtoestand uitgeroepen. "We werken samen met een interdepartementaal team om snel federale middelen van de regering-Biden in te zetten", zegt Moore op X.

Verkeer dat over de brug zou rijden wordt nu via tunnels omgeleid, zegt de lokale vervoersautoriteit. Weggebruikers die gevaarlijk materiaal vervoeren, moeten omrijden via wegen in de omgeving.

Het vrachtschip dat tegen de pijler aanbotste, is een schip met de naam Dali dat vaart onder de vlag van Singapore, blijkt uit scheepvaartgegevens. De Dali had als bestemming Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka.

11,5 miljoen voertuigen

Het schip had twee loodsen (specialisten die de kapitein bijstaan bij navigatie in een specifiek gebied) aan boord toen het ongeluk gebeurde. Zij bleven ongedeerd na het ongeluk, net als de rest van de bemanning. Alle bemanning is nog aan boord van het schip en staat in contact met de kustwacht.

Het is niet duidelijk waarom het schip tegen de pijler aanvoer. De eigenaren en managers van het schip zeggen in een verklaring mee te werken aan het onderzoek naar de aanvaring.

De brug werd geopend in 1977 en verbindt de oevers van de Patapsco-rivier met elkaar. Er rijden ongeveer 11,5 miljoen voertuigen per jaar over de Key Bridge, zoals die in de stad wordt genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl