Rotterdam klopt kampioen Pinoké, dat in mineur aan Euro Hockey League begint

Hockeyers Rotterdam gaan vol op de aanval en winnen van Pinoké

In de hoofdklasse hockey bij de mannen heeft Rotterdam een belangrijke 2-1 thuisoverwinning geboekt op landskampioen Pinoké, waardoor het enigszins in de buurt blijft bij de plekken die recht geven op de play-offs.

In de hoofdklasse bij de vrouwen kwam Amsterdam met de schrik vrij bij Oranje-Rood. De landskampioen kon in Eindhoven maar net puntverlies voorkomen dankzij Van der Elst, die drie minuten voor tijd de 3-4 maakte.

Euro Hockey League op komst

Voor de Pinoké-mannen is de nederlaag een slechte generale repetitie voor de finaleronde van de Euro Hockey League volgende week in eigen huis. Ook de mannen van Kampong doen mee in Amstelveen en bij de vrouwen zijn SCHC en Amsterdam de Nederlandse deelnemende teams.

Onderin de hoofdklasse pakten alle staartploegen zondag punten bij de mannen. Met name Amsterdam deed met een 0-1 zege bij Klein Zwitserland goede zaken.

Rotterdam dacht tegen Pinoké kort na rust op 1-0 te komen, maar had buiten doelman Hidde Brink gerekend die op knappe wijze Guus Jansen van scoren hield. Aan de andere kant had Alexander Hendrickx wel succes via de derde strafcorner voor de gasten: 0-1.

Steijn van Heijningen stuitte op Brink, maar stond later alsnog aan de basis van de gelijkmaker. Hij wist met een veeg Guus Jansen in stelling te brengen die de bal in het doel werkte.

In de slotfase kreeg Pinoké twee strafcorners die geen succes opleverde. Dan deed Rotterdam het op de valreep beter door z'n eerste strafcorner van de wedstrijd te benutten. Jeroen Hertzberger pushte de bal door de benen van Brink en hielp de Maasstedelingen aan drie belangrijke punten.

Rotterdam naderde door de overwinning nummer vier Kampong, dat zaterdag al met 3-1 had gewonnen van Den Bosch, tot op drie punten. Maar wel met een wedstrijd meer gespeeld.

Punt voor hekkensluiter Laren

Onderin was Liam Ansell goud waard voor Amsterdam. Hij maakte op bezoek bij Klein Zwitserland het enige doelpunt van de wedstrijd: 0-1.

Uitslagen hoofdklasse mannen zondag

Schaerweijde - HGC 1-1
Klein Zwitserland - Amsterdam 0-1
Oranje-Rood - Laren 2-2
Rotterdam - Pinoké 2-1

Amsterdam achterhaalde door die zege HGC, waar afgelopen week coach Bram Lomans en zijn assistent Sonja Thomann plaats moesten maken voor Floris van der Linden en David van Ass. De Haagse ploeg kwam bij Schaerweijde vlak voor rust op achterstand door een strafbal van Jelle Westendorp, maar kort voor tijd redde Willem van Campen een punt: 1-1.

Ook hekkensluiter Laren veroverde weer een puntje, al zag het daar lange tijd niet naar uit. Oranje-Rood nam op eigen veld een 2-0 voorsprong, maar zag de overwinning door goals van Kenny Bain uit de handen glippen: 2-2.

Vrouwen Amsterdam ontsnappen

In de hoofdklasse bij de vrouwen won landskampioen Amsterdam met moeite met 4-3 bij Oranje-Rood. Amsterdam kwam daardoor op drie punten van koploper Den Bosch, dat zaterdag bij HDM op 2-2 was blijven steken.

Fay van der Elst

Oranje-Rood beleefde een opmerkelijk productieve beginfase. Janneke van de Venne opende in de derde minuut de score en een minuut later al benutte Lisa Scheerlinck een strafcorner voor de thuisploeg, die op de ranglijst maar liefst 22 punten minder heeft dan de nummer twee.

Verrassing in de maak

Nog voor het eerste kwart achter de rug was, had Amsterdam via twee strafcorners de balans hersteld, waarna Michelle Fillet de landskampioen in het begin van het tweede kwart ook nog aan een 3-2 voorsprong hielp.

De bordjes bleken echter nog niet definitief verhangen te zijn, want na rust bracht Hope Ralph uit een strafcorner Oranje-Rood weer naast de hoofdstedelingen. Een verrassing leek in de maak, totdat Van der Elst drie minuten voor tijd de strijd toch in Amsterdams voordeel beslechtte.

Hurley zag het gat naar de vierde plaats, goed voor een plek in de play-offs, groeien. Het kwam zelf op eigen terrein niet verder dan 0-0 tegen HGC, terwijl concurrent Kampong met 3-0 won van Bloemendaal.