Verstappen valt uit
NOS Sport

Verstappen valt al snel uit met rokende auto, Sainz wint GP Australië

Carlos Sainz heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. Het is de eerste zege voor de Spanjaard sinds de GP van Singapore vorig jaar. Max Verstappen viel in Australië al na vier ronden uit. Hij startte de race vanaf poleposition, maar moest opgeven met een technisch probleem.

Verstappen kwam de pitstraat in terwijl er rook uit de achterkant van zijn auto kwam. Even later was er zelfs een ontploffing te zien. Red Bull meldde dat het om een remprobleem ging.

1-2 Ferrari

Ferrari profiteerde optimaal. Achter Sainz werd teamgenoot Charles Leclerc tweede, waardoor de rode renstal voor het eerst in meer dan twee jaar een 1-2 behaalde. Lando Norris pakte het laatste plekje op het podium.

"Het was een goede race, ik voelde me goed", zei Sainz, die de vorige grand prix miste vanwege een blindedarmoperatie, na de wedstrijd.

"Soms is het leven gek. Eerst het begin van het jaar (toen hij te horen kreeg dat hij Ferrari moet verlaten), dan het podium in Bahrein, daarna de blindedarm en nu dit... het is een achtbaan. Ik raad alle rijders aan hun blindedarm eruit te laten halen", grapt hij.

Carlos Sainz op het podium

Over de uitvalbeurt van Verstappen zei Sainz: "Hij verloor de auto in bocht 3, waardoor ik in kon halen. Daarna had hij last van zijn remmen. Het is jammer, want we hadden een mooi gevecht kunnen hebben, maar ik ben blij om te winnen. Hij heeft zat zeges."

Uitvallen Verstappen

Verstappen kwam goed van zijn plek, maar schoot in de tweede ronde kort van de baan, waardoor Sainz de leiding overnam. Daarna ging het van kwaad tot erger voor de drievoudig wereldkampioen.

Het is zijn eerste uitvalbeurt sinds de race in Australië van twee jaar geleden.

Met het wegvallen van de topfavoriet lag de race open. Na de eerste pitstopronde lagen Sainz en Leclerc eerste en tweede. Thuisrijder Oscar Piastri was opgeklommen naar de derde positie, maar moest later in de race teamgenoot Norris voorlaten, omdat die sneller was.

Sainz controleerde de wedstrijd en reed met rasse schreden weg bij Leclerc. Norris zette in de tweede helft van de race steeds meer druk op de Monegask. Na de tweede ronde pitstops veranderde er vooraan echter niets aan de stand. In de laatste ronde maakte George Russell nog een zware crash mee, waardoor de race eindigde onder de virtual safety car.

Na de wedstrijd werd bekend dat Fernando Alonso een tijdstraf van twintig seconden kreeg voor dit incident. Daardoor viel hij terug van de zesde naar de achtste plek.

Alonso ging 100 meter eerder dan normaal van zijn gas richting een snelle en listige bocht, waardoor Russell hem te snel naderde en de bocht miste. De stewards vonden dat Alonso bewust koos voor een ongebruikelijke en gevaar opleverende manoeuvre.

Pérez vijfde

Verstappens teamgenoot Sergio Pérez kon de dag van Red Bull niet redden. Hij werd slechts vijfde.

Verstappen behoudt de leiding in het kampioenschap. Hij staat met 51 punten vier puntjes boven Leclerc. Sainz klimt met zijn zege naar de vierde plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl