NOS NieuwsAangepast

Brabants protest schaliegas past in trend

Door energiecorrespondent Bram Schilham

Twee voorgenomen proefboringen naar schaliegas leiden in Noord-Brabant tot steeds meer verzet. Bewoners maken zich zorgen over de gevolgen van de boringen. Schaliegas zit opgesloten in een steenlaag op kilometers diepte. De winning is omstreden, omdat het gesteente moet worden opengekraakt om het gas eruit te krijgen.

Het gaat om de eerste boringen naar schaliegas in Nederland. Vooral in de Verenigde Staten wordt het al op grote schaal gewonnen.

Daar bestaat ook veel protest tegen het kraken, waarbij een mengsel van water, zand en chemicaliën onder grote druk in een boorgat wordt geperst. Volgens makers van de Amerikaanse documentaire 'Gasland' zou de techniek leiden tot kleine aardbevingen, gaslekken en vervuiling van het grondwater.

Voorraad

Aan de andere kant is er een wenkend perspectief. Er zijn schattingen dat de wereldwijde voorraad schaliegas net zo groot is als de hoeveelheid gewoon gas die nog in de bodem zit. De VS haalt al 12 procent van hun binnenlandse gasverbruik uit schaliegesteente. Er zitten ook grote hoeveelheden in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Rusland, China en Australië.

Europa heeft ook gashoudende schalielagen, waar die in Noord-Brabant er dus een van is. Maar de Europese landen gaan er verschillend mee om. Frankrijk heeft een moratorium afgekondigd. In de buurt van het Engelse Blackpool wordt volop geboord door het bedrijf Cuadrilla, dat ook tekent voor de proefboringen in Nederland.

De afgelopen weken waren er lichte aardschokken te voelen in de buurt van de boorlocatie in Engeland. Het kraakproces ligt nu tijdelijk stil, in afwachting van de resultaten van een onderzoek. Die zijn ook van belang voor Brabant. Minister Verhagen geeft pas definitief groen licht voor de proefboringen bij Boxtel en Haaren, als uit het onderzoek blijkt dat er geen negatieve bijeffecten zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl