NOS Wielrennen

Palmares Van der Poel weer stukje completer: 'Trots op manier waarop ik win'

Van der Poel na zege in E3 Saxo Classic: 'Trots op manier waarop ik win'

Zijn eerste zege in de E3 Saxo Classic, voorheen de E3 Harelbeke, deed Mathieu van der Poel veel deugd. Niet alleen kon hij nog een voorjaarsklassieker toevoegen aan zijn palmares, de manier waarop stemde tot meer dan tevredenheid.

"Op de manier waarop ik heb gewonnen, mag ik trots zijn", zei de renner van Alpecin-Deceunick,. "Het ging beter dan ik had verwacht, Ik heb de koers hard gemaakt met een paar goede aanvallen en ben nog het meest blij met hoe ik alleen naar de meet rijd."

Van der Poel bekroonde aan de finish in Harelbeke een solo van 44 kilometer. Zijn beslissende aanval had plaats op de kasseien van de Paterberg. Net op dat moment kwam Wout van Aert, kopman van Visma-Lease a bike, ten val.

  • AFP
    Mathieu van der Poel viert de overwinning
  • AFP
    Mathieu van der Poel (l) en Wout van Aert (r) proosten op het podium

"Ik wist niet dat Wout was gevallen", zei Van der Poel. Pas enkele kilometers verder bij de beklimming van de Oude Kwaremont kreeg de wereldkampioen naar eigen zeggen te horen dat zijn Belgische rivaal was gevallen.

Van Aert begon aan een inhaalrace en naderde Van der Poel tot op tien seconden. "Ik was vooral bezig mijn eigen inspanning zo goed mogelijk in te schatten", zei Van der Poel. "Ik wist dat hij op het klimmetje alles of niet zou doen. Dat heb ik ook gedaan. Toen brak hij."

Van Aert: 'Flinke klap op kasseien gemaakt'

De Belgische winnaar van de afgelopen twee edities zag de achterstand op de laatste helling, de Tiegemberg op 21 kilometer van de finish, oplopen naar veertig seconden en kon een derde opeenvolgende overwinning vergeten. Jasper Stuyven kwam nog bij Van Aert en finishte als tweede.

"De benen waren goed, over de vorm voor mijn val kan ik alleen maar tevreden zijn", zei Van Aert. "Daarna werd het lastig, maar bleven de benen goed. Nu voelt mijn hele rechterkant stijf. Ik heb een flinke klap gemaakt op de kasseien."

Van Aert: 'Tevreden over vorm, flinke klap op kasseien'

Het was vandaag niet alleen de eerste confrontatie tussen de twee titanen dit wielerseizoen, maar ook vormde deze kleine Ronde van Vlaanderen een goede test voor de 'Hoogmis', de echte Ronde van Vlaanderen van volgend weekeinde.

"Het zijn veel dezelfde wegen maar de Ronde staat hier los van", zei Van der Poel. "Ik ben wel blij hoe mijn huidige vorm is," Van Aert hoopt dat hij op tijd hersteld is van zijn klachten: "Hopelijk is het niks ergs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl