NOS Sport

FIA-baas Ben Sulayem vrijgesproken van inmenging bij Formule 1-races

Na onderzoek van autosportbond FIA is FIA-baas Mohammed Ben Sulayem vrijgesproken van aantijgingen van ongeoorloofde inmenging in de Formule 1. Begin deze maand werd bekend dat er onderzoek werd gedaan naar twee kwesties waarbij Ben Sulayem betrokken zou zijn.

De BBC meldde dat de uit Dubai afkomstige FIA-baas de uitslag van de GP van Saudi-Arabië zou hebben beïnvloed. Daarnaast zou hij ook hebben geprobeerd de GP van Las Vegas te laten annuleren.

Er werd een onderzoek ingesteld door een ethische commissie, die onafhankelijk van de FIA opereert. In dertig dagen werd er met elf betrokkenen gesproken, maar daarbij werd geen ondersteunend bewijs gevonden, meldt de FIA.

"Na het bestuderen van de resultaten van het onderzoek is de ethische commissie unaniem in zijn vaststelling dat er geen bewijs is voor beschuldigingen van inmenging van welke aard dan ook met betrekking tot FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem", luidt de verklaring van de autosportbond.

Ben Sulayem met Fernando Alonso

"De volledige medewerking en transparantie van de voorzitter gedurende het proces wordt hoog gewaardeerd."

Alonso en Las Vegas

In Saudi-Arabië zou Ben Sulayem een tijdstraf van Fernando Alonso ongedaan hebben gemaakt, waardoor de Spanjaard van Aston Martin de derde plaats terugkreeg.

Daarnaast zou Ben Sulayem bij de GP van Las Vegas hebben geprobeerd de race te laten annuleren, door te weigeren een licentie af te geven. De poging om de race niet door te laten gaan, zou volgens de BBC te maken hebben met een machtsstrijd tussen de FIA en de Formule 1 (FOM). Uiteindelijk ging de race gewoon door.

Ben Sulayem is sinds december 2021 voorzitter van de FIA, dat naast de Formule 1 ook diverse andere raceklasses onder zich heeft. Hij was de opvolger van de Fransman Jean Todt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl