Het gebouw van het UVSV in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Ouders Utrechtse studentes gaan aangifte doen om 'grietenpresentatie'

Ouders van de vrouwelijke studenten die op een zogenoemde bangalijst van het Utrechtsch Studenten Corps staan gaan aangifte doen. Dat staat in een verklaring van de ouders die advocaat Ina Brouwer naar buiten heeft gebracht. Hoeveel ouders van de dertig genoemde studentes zich bij de aangifte aansluiten, is nog onduidelijk.

"Onze dochters staan met naam, adres, telefoonnummer op de weerzinwekkende bangalijst 'Grietenpresentatie jaartje 23' van leden van het Utrechts Studenten Corps die gisteren duizenden malen online is rondgestuurd, met onder andere als gevolg nog meer aanstootgevende berichten aan hun adres", staat in de verklaring.

De studenten doen zelf geen aangifte, zegt Brouwer, omdat "de meiden totaal niet met naam en toenaam genoemd willen worden". Volgens Brouwer zijn ze getraumatiseerd. "Je wordt neergezet alsof je een seksueel object bent. Dat leidt tot een gevoel dat je je niet meer kunt vertonen", zegt de advocaat. De verantwoordelijke studenten vinden zo'n lijst "kennelijk normaal", zegt Brouwer. "Ik kom uit een andere tijd, maar dit is toch wel heel erg."

Ook de ouders zeggen dat de psychologische en sociale gevolgen voor hun dochters enorm zijn. "Op een leeftijd waarop je moet kunnen genieten van je studentenleven word je geframed als een walgelijk, weerloos, seksueel object door, nota bene, je eigen medestudenten en mede-corpsleden!", staat in de verklaring.

Civiele procedure

Brouwer zegt dat de ouders niet alleen aangifte willen doen. Ze zegt dat ze ook een civiele procedure willen starten om de verantwoordelijke studenten aansprakelijk te stellen. Ook eisen ze dat de Universiteit Utrecht en studentenverenigingen maatregelen nemen "op straffe van een dwangsom die meteen wordt uitgedeeld aan verantwoordelijke personen en verwijdering uit de studentenhuizen".

"Wij hebben deskundige advocaten ingeschakeld die samen met ons een heel actieplan zullen opstellen en uitvoeren", zo staat in de verklaring. "Daarbij zal het onder andere - maar niet alleen - gaan om het aansprakelijk stellen van de verantwoordelijken, het verwijderen van bangalijsten en het verwijderd houden daarvan, aangifte doen bij de politie en een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens."

Op de lijst worden veelvuldig foto's, namen en adressen van studentes gedeeld die in de ogen van de makers "vrij geil" zijn, "lekker ordinair" of "helaas bezet door hockeyfeut". Geen enkele vrouw op de lijst ontkomt aan het commentaar van de opstellers.

De lijst met daarop zo'n dertig studentes is gemaakt door leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC). Het Corps zegt dat "de verantwoordelijken per direct voor onbepaalde tijd zijn geschorst". Het USC zegt in een verklaring "nadrukkelijk afstand te nemen van deze weerzinwekkende actie" en in een later stadium naar definitieve straffen te kijken.

Het Openbaar Ministerie had al aangekondigd te gaan onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd, ook als er geen aangifte zou worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl