Enorme rookwolken boven de lanceerbasis na de ontploffing
NOS Nieuws

Japanse raket ontploft seconden na lancering op eerste vlucht

Een raket van het Japanse bedrijf Space One is kort na de lancering ontploft. Het was de eerste lancering van de Kairos, een achttien meter lange raket op vaste brandstof.

De onfortuinlijke vlucht vond plaats om 11.01 uur plaatselijke tijd (03.01 uur in Nederland). Space One wilde met de lancering het eerste Japanse bedrijf worden dat erin slaagt een satelliet in de ruimte te brengen. Maar daar kwam niks van terecht: enkele seconden nadat het gevaarte het lanceerplatform had verlaten spatte de Kairos uit elkaar in een grote vuurbal:

Raket ontploft vlak na lancering

Stukken van de raket vielen terug op Space Port Kii, een zuidelijk gelegen lanceerbasis niet ver van de stad Osaka, en er brak brand uit op het platform. Er zijn geen gewonden gevallen, melden de autoriteiten.

De raket ontplofte nadat een automatisch systeem om de vlucht te stoppen was geactiveerd. Space One liet weten dat het "de vlucht beëindigd had", zonder in detail te treden over de oorzaak van de mislukking. Het bedrijf onderzoekt de vluchtdata.

Het ging om een testvlucht, maar Kairos vervoerde wel een lading. Aan boord was een experimentele spionagesatelliet die de taken van andere spionagesatellieten had kunnen overnemen als die uit zouden vallen.

Space One is een relatief nieuw ruimtevaartbedrijf. Het werd in 2018 opgericht door een consortium van Japanse ondernemingen met het doel goedkope raketten te ontwikkelen. De Kairos moet ladingen tot 250 kilo in een baan om de aarde kunnen brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl