NOS NieuwsAangepast

Vuelta in 2015 naar Noord-Nederland

De Ronde van Spanje doet in 2015 zo goed als zeker opnieuw ons land aan. Initiator Jos Vaessen, directeur van het circuit van Drenthe, heeft met de Vuelta een herenakkoord.

"Het is 99,9 procent zeker", stelt Vaessen. "We moeten nog wat dingen gaan regelen en uitwerken, maar aan dat jaar 2015, komt niemand meer."

De hoogste baas van de Vuelta, Javier Guillén, is momenteel op bezoek bij de TT en bevestigt de terugkeer van de Vuelta naar ons land: "Wat ons betreft gaat het gebeuren."

Elfstedentocht

In 2009 startte de Ronde van Spanje in Assen, waar onder meer het TT-circuit werd aangedaan. Daarna trok de karavaan via Zutphen en Venlo ons land weer uit. Ondanks regenbuien en een flink aantal valpartijen leidde het evenement zowel bij het publiek als bij de organisatie tot grote tevredenheid.

Dit keer is het de bedoeling dat de drie noordelijke provincies in de kijker worden gezet. De ploegentijdrit en de eerste drie etappes moeten verreden worden in Drenthe, Friesland en Groningen.

Er wordt onder andere aan gedacht de renners de route van de Elfstedentocht te laten fietsen. "Het is de ideale afstand, zo'n 200 kilometer", meent Vaessen. "Het zou leuk zijn als de beroemdste wielrenners van de wereld die beroemde route doen. Friesland is laaiend enthousiast."

'Ambiance fantastisch'

Vaessen denkt dat de Vuelta als visitekaartje kan dienen voor de olympische ambities van ons land. Nederland hoopt in 2028 de Olympische Spelen te mogen organiseren. "Dit kan Noord-Nederland op de kaart zetten. We kunnen laten zien dat Noord-Nederland best in staat is grote evenementen te organiseren."

Guillén is in ieder geval tevreden over de laatste keer dat hij in Drenthe was. "2009 was een groot succes. Als iets werkt, kun je dat het beste herhalen."

"De ambiance was fantastisch. We willen graag verder kijken dan Spanje, naar andere delen van Europa. Dit was een succes en dus we komen graag terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl