NOS NieuwsAangepast

Egypte ziet af van IMF-lening

Egypte ziet af van een lening bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Volgens de Egyptische minister van Financiën is die niet meer nodig nadat verschillende golfstaten 350 miljoen euro hebben geschonken.

Het IMF had een lening van ruim twee miljard toegezegd. De minister had daar om gevraagd omdat hij geld nodig had om de economische schade door de revolutie van januari te herstellen.

Het IMF was bereid tot soepele voorwaarden, maar het instituut is bij de bevolking niet populair. Dat komt doordat in de tijd van Mubarak bezuinigingen werden afgedwongen waar de bevolking onder leed, terwijl Mubarak en zijn regime zich bleven verrijken.

Minister veroordeeld

Een voormalig minister van het regime van Mubarak is vandaag veroordeeld voor zelfverrijking. De ex-minister van Handel Rachid Mohammed Rachid heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen en moet een boete betalen van 1,1 miljoen euro. Rachid zou overheidsgeld hebben verspild en verduisterd.

Rachid was zelf niet bij het vonnis aanwezig. Na de opstand in Caïro, waarbij het regime van Hosni Mubarak ten val kwam, ontvluchtte hij het land. Het is niet bekend waarheen.

Rachid werd voor het laatst gezien in februari, tijdens een interview met de televisiezender al-Arabiya in de Verenigde Arabische Emiraten. In dat interview ontkende hij alle aantijgingen.

Corruptie

Egypte wil meerdere voormalige leden van het regime van Mubarak veroordelen, met name voor corruptie. Een aantal van hen zit momenteel vast in Egyptische gevangenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl