PSV is onbedreigd op weg naar het kampioenschap
NOS Voetbal

Ongeslagen PSV op recordjacht: 'Als je niet kan winnen, zorgen dat je niet verliest'

"Als je niet kan winnen, dan moet je zorgen dat je niet verliest. En dat hebben we gedaan." Het zijn wijze, misschien wat clichématige, woorden van PSV-trainer Peter Bosz. Door het 2-2 gelijkspel van zijn ploeg tegen Feyenoord bleef PSV al voor de 40ste keer op rij ongeslagen in de eredivisie.

Een kampioenschap zonder nederlaag lonkt en daarmee zou een bijna 30 jaar oud record kunnen worden geëvenaard. Ook zijn er nog zat andere records te breken.

Al het hele seizoen klinken er lovende woorden over PSV. Sinds de entree van Bosz loopt het als een trein in Eindhoven. Er wordt volop gescoord, goed verdedigd, maar vooral niet verloren. "En het lijkt er niet op dat ze nog makkelijk hun wedstrijden gaan verliezen", zei Feyenoord-trainer Arne Slot zondag.

Bosz: 'Een van onze minste wedstrijden, maar tevreden met resultaat'

Er zijn nog tien wedstrijden te spelen dit seizoen. Als PSV al die tien wedstrijden wint, dan komt het uit op een totaal van 96 punten, daarmee zou het record van Ajax uit het seizoen 1971/1972 kunnen worden verbeterd. De Amsterdammers behaalden toen, omgerekend van het tweepuntensysteem naar het driepuntensysteem, 93 punten.

Bij tien zeges zou PSV ook een ander record van Ajax kunnen breken. Namelijk het aantal overwinningen in een seizoen. Dat lukte Ajax in 1971/1972 en in 1972/1973.

Het kampioensteam van Ajax in 1994/1995 dat geen wedstrijd verloor

Mochten de Eindhovenaren niet alle wedstrijden winnen, maar er ook geen enkele verliezen dan kan het een 29 jaar oude prestatie van Ajax evenaren. In het seizoen 1994/1995 werd de Amsterdamse club onder Louis van Gaal kampioen en bleef het een heel seizoen ongeslagen (27 zeges en 7 remises).

PSV werd zelf ook één keer ongeslagen kampioen, dat was in het seizoen 1977/1978. Maar destijds verloor de club de eerste twee wedstrijden na het binnenhalen van de landstitel, waardoor een ongeslagen seizoen in duigen viel.

"Als je naar de wedstrijd kijkt, dan is het misschien niet te zien dat het gat op de ranglijst ook echt tien punten bedraagt", zei Slot na afloop van PSV-Feyenoord.

Toch is dat grote gat er echt. Maar tien punten is ook niet extreem veel. Als PSV ook nog kampioen wil worden met het grootste verschil ooit, dan moet het gat nog een beetje groter worden.

Zowel Ajax als PSV werd al eens eerder kampioen met een voorsprong van 17 punten. Dat lukte Ajax in het seizoen 1997/1998 en PSV in 2000/2001 en 2014/2015.

Vrijdag kan PSV in ieder geval weer een stapje zetten richting alle records. Dan kan wedstrijd 41 aan de ongeslagen reeks worden toegevoegd. Om het absolute record ongeslagen wedstrijden op een rij in handen te krijgen moet het daarna nog zeker 11 wedstrijden niet verliezen.

Ajax verloor namelijk 52 wedstrijden niet tussen augustus 1994 en december 1995. Het evenaren van dat record kan dus pas volgend seizoen.

'PSV gaat bij Go Ahead Eagles verliezen'

Maar als het aan Eagles-captain Bas Kuipers ligt, komt dat feest er sowieso niet en verliest PSV aankomende vrijdag al. "Hoewel ze het geweldig doen, zeg ik al een tijd dat ze bij ons gaan verliezen."

Als dat gebeurt, kan Feyenoord de afstand op de ranglijst verkleinen. "Het zou dan ook raar zijn om PSV nu al te feliciteren met de titel", aldus Slot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl