Het fregat Zr.Ms. Tromp vertrekt uit de haven van Den Helder
NOS Nieuws

Kabinet: aanschaf vier fregatten goed voor veiligheid én Nederlandse defensie-industrie

De productie en aanschaf van vier luchtverdedigings- en commandofregatten is goed voor de veiligheid en voor de Nederlandse defensie-industrie, zegt het demissionaire kabinet. Gisteren werd de aanschaf bevestigd. Het besluit werd vanmorgen formeel genomen in de ministerraad.

"We gaan de productie bij de Nederlandse industrie aanbesteden via de bedrijven Damen en Thales, maar het blijft niet bij die twee bedrijven", zegt staatssecretaris van Defensie Van der Maat. "We moeten de Nederlandse defensie-industrie versterken. En Europa moet op dat gebied meer de eigen broek gaan ophouden. Juist via de maritieme industrie kan Nederland daaraan bijdragen."

De vier nieuwe schepen moeten uiterlijk vanaf 2034 de huidige vier fregatten gaan vervangen. Bij de fabricage, die in ieder geval voor het eerste schip zo'n tien jaar in beslag neemt, komt veel kijken, van de bouw van de enorme scheepsromp tot de zeer geavanceerde apparatuur. En het levert veel werkgelegenheid op.

Maritieme maakindustrie

"Ik ben er ontzettend blij mee", zegt minister Adriaansens van Economische Zaken. "De maritieme maakindustrie van Nederland moet krachtig blijven. Dat waren eerst alleen woorden op papier, nu gaan we het echt doen."

Het is een van de grootste maritieme projecten ooit. Er is een bedrag mee gemoeid van zo'n acht miljard euro. Dat wil Van der Maat niet bevestigen, er moet immers nog zakelijk onderhandeld worden met de verschillende bedrijven. Wel wil hij kwijt dat het minimaal 2,5 miljard euro gaat kosten, en dat de prijzen van bijvoorbeeld staal omhoogschieten.

En er komen nog meer van dit soort projecten aan. Van der Maat: "We gaan in totaal 24 bovenwaterschepen aanschaffen, deze vier zijn de grootste."

In een brief aan de Tweede Kamer legt Van der Maat uit waarom die grote aankopen van geavanceerdere schepen en wapens nodig zijn. Vijandige landen en strijdgroepen beschikken daar in toenemende mate ook over. Daar moeten de Europese en NAVO-landen iets tegenover kunnen stellen.

Sommige moderne antischipraketten en kruisraketten vliegen sneller dan het geluid (supersoon en hypersoon), op zeer lage of juist zeer grote hoogte en volgen daarbij een onvoorspelbaar traject om de verdediging te misleiden. Ook waterdrones en luchtdrones vormen een steeds grotere bedreiging.

Ook voor defensie onder water valt een miljardenaankoop te verwachten. Over twee weken kiest het kabinet uit drie fabrikanten voor de productie van vier onderzeeboten. Ook hier zal de Nederlandse defensie-industrie bij betrokken worden, belooft Adriaansens. "Daar zal ik op toezien, welke van de drie het ook wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl