Protest tegen Nederlandse belasting U2

Tijdens een optreden van U2 op het Engelse Glastonbury-festival hebben demonstranten geprotesteerd tegen de Nederlandse belastingconstructie van de band. De betogers nemen het Bono en zijn bandleden kwalijk dat de band wegens belastingvoordeel officieel gevestigd is in Nederland, terwijl hun thuisland gebukt gaat onder een zware economische crisis.

"Dat geld zou moeten worden gebruikt om scholen, ziekenhuizen en bibliotheken open te houden die in heel Ierland gesloten moeten worden", aldus de demonstranten. Volgens schattingen verdiende U2 vorig jaar bijna 140 miljoen euro.

Ballon

De activisten probeerden tijdens het optreden een grote ballon met de tekst 'U pay taxes 2' de lucht in te laten gaan, maar werden door de bewaking gestopt. Ook werden spandoeken met protestteksten uitgerold.

Het optreden van U2 werd nauwelijks verstoord door het protest. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Eerste keer

Het was de eerste keer dat U2 op het fameuze festival in Zuidwest-Engeland stond. Eigenlijk hadden ze vorig jaar al moeten deelnemen, maar dat ging niet door vanwege een rugblessure van zanger Bono.

U2 opende het driedaagse festival, waar ook onder meer Coldplay, B.B. King en Beyonce zullen optreden. Er worden 175.000 bezoekers verwacht.

Volgend jaar zal het festival niet doorgaan, omdat dan de Olympische Spelen in Groot-Brittannië worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl