NOS NieuwsAangepast

New York staat homohuwelijk toe

De Senaat van de Amerikaanse staat New York heeft ingestemd met het homohuwelijk. Het wetsvoorstel haalde een nipte meerderheid: 33 senatoren stemden voor, 29 tegen.

Het Huis van Afgevaardigden van de staat, waar de Democraten de leiding hebben, had eerder deze week al ingestemd met het voorstel.

Gouverneur Cuomo heeft de wet meteen na de stemming ondertekend, in plaats van na tien dagen, zoals gebruikelijk is. Daardoor zullen de eerste huwelijken naar verwachting al binnen een maand gesloten kunnen worden.

Protest

Voor het gebouw van de senaat van New York demonstreerden gisteren zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk. In 2009 was er ook al een wetsvoorstel om het homohuwelijk in New York mogelijk te maken, maar dat voorstel werd in grote meerderheid afgewezen.

Homoactivisten juichten toen de wet werd goedgekeurd. De Rooms-Katholieke Kerk van de staat zegt het besluit te betreuren.

New York is nu de grootste Amerikaanse staat waar homoseksuelen met elkaar kunnen trouwen. In 2004 was Massachusetts de eerste Amerikaanse staat waar dat mogelijk was. Daarna volgden Connecticut, Iowa, New Hampshire en Vermont. Ook in de hoofdstad Washington DC kunnen homoseksuelen met elkaar in het huwelijk treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl