NOS NieuwsAangepast

Criminele puber langer de cel in

Pubers die een ernstig delict begaan, riskeren voortaan een langere celstraf. Staatssecretaris Teeven heeft plannen uitgewerkt voor een speciaal strafrecht voor adolescenten tussen de 15 en 23.

De maximale duur van jeugddetentie gaat omhoog van 2 naar 4 jaar. Voor een zwaar zeden- of geweldsmisdrijf kan niet meer alleen een taakstraf worden opgelegd.

De rechter krijgt van Teeven de mogelijkheid de zogenaamde jeugd-tbs (pij-maatregel) om te zetten naar regulier tbs als blijkt dat de dader nog altijd gevaarlijk is als de pij-maatregel eindigt.

"Het is nu zo dat we zien dat die maximale jeugddetentie soms onvoldoende is", legt Teeven uit. "Bij ernstige delicten is het gat tussen een jeugdstraf en een volwassen straf erg groot. Hiermee kunnen we passend straffen."

Gezin

Volgens Teeven is het "een samenhangend sanctiepakket" waarin een consequente aanpak van risicojongeren centraal staat. Zo wil hij vaker elektronisch toezicht gaan toepassen.

Ook zal er meer worden gekeken naar het gezin van de jonge dader en zal er strenger worden opgetreden tegen een jongere als een taakstraf is mislukt.

"Er een goed samenspel tussen meer strengheid en de aanpassing van gedrag", meent Teeven.

Time-out

De plannen zijn een uitwerking van het regeerakkoord. Het kabinet hoopt hiermee het criminele gedrag van risicojongeren terug te dringen.

Na de zomer wil Teeven plannen presenteren om jongeren tijdelijk in een jeugdinrichting te kunnen plaatsen als time-outregeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl