NOS NieuwsAangepast

Oud-Dutchbatter voelt erkenning op Veteranendag

Door redacteur Mirjam van Elburg

Een van de veteranen die meedoen aan het defilé op Veteranendag is Liesbeth Beukeboom (36). Ze was 19 jaar toen ze in 1995 met Dutchbat 3 werd uitgezonden naar Bosnië. Dutchbat had onder mandaat van de VN de opdracht de moslimbevolking in de enclave Srebrenica te beschermen tegen agressie van de Serviërs. Liesbeth werkte er onder andere als vrachtwagenchauffeur.

In Potocari maakte ze van dichtbij mee hoe de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic met zijn troepen de moslimenclave onder de voet liep. Tussen de 7000 en 8000 moslimjongens en -mannen werden van vrouwen en jonge kinderen gescheiden en om het leven gebracht. Dutchbat was, mede door gebrek aan luchtsteun van de VN, niet bij machte de val van Srebrenica en de daarop volgende volkerenmoord tegen te houden. Liesbeth herinnert zich als de dag van gisteren hoe vernederd ze zich voelde toen Mladic de Nederlanders uitzwaaide met de woorden: "Bye bye Dutchbat".

Tien jaar na de dramatische gebeurtenissen leerde ze haar man Hans de Jong kennen tijdens het 5 mei-defilé in Wageningen. Ook hij ging in 1995 met Dutchbat 3 naar Srebrenica, al hebben ze elkaar daar nooit ontmoet, omdat hij op een andere post werkzaam was als pionier verkenner. Nu hebben ze samen een gezin met twee kinderen.

Dapper

Elk jaar lopen Liesbeth en Hans met andere oud-Dutchbatters mee in het defilé op Veteranendag. En elke keer is het weer een bijzondere ervaring. "We krijgen altijd zo veel positieve reacties. Mensen juichen en klappen extra hard. Ze komen naar ons toe en vertellen dat ze ons wél dapper vinden. Ik ben heel blij met die erkenning, vooral omdat we destijds na terugkeer uit Srebrenica zo zijn uitgejouwd."

Het kostte Liesbeth moeite na haar terugkeer het gewone leven weer op te pakken. Ze kreeg veel last van rugpijn, een kwaal die waarschijnlijk nooit meer helemaal zal overgaan.

"Srebrenica loopt als een rode draad door ons leven", vertelt Liesbeth. "Mijn man en ik praten samen veel over wat we daar hebben meegemaakt en door de recente arrestatie van Mladic ben ik weer intensief met het onderwerp bezig. Ik had nooit verwacht dat Mladic nog gepakt zou worden, daarom was ik zo opgelucht toen het nieuws bekend werd."

Onverschillig

Samen met tien andere oud-Dutchbatters is ze naar Scheveningen gegaan om de aankomst van Mladic met eigen ogen te aanschouwen. "We moesten lang wachten, maar het was de moeite waard. We hebben hem binnengehaald, zoals hij ons destijds heeft uitgezwaaid. 'Welcome!', hebben we hard geroepen. Het voelt als gerechtigheid dat hij eindelijk is opgepakt."

"Ik ben zelfs naar de rechtbank geweest om hem te zien. Het was schokkend hoe onverschillig hij er bij zat. Alsof het om iets onbenulligs ging. Hij was ook zeer respectloos tegenover de aanwezige vrouwen van Srebrenica."

Liesbeth verwacht dat er veel over de arrestatie van Mladic gesproken zal worden op Veteranendag. Daar ziet ze een aantal oud-Dutchbatters terug, met wie ze ook op andere momenten nog geregeld contact heeft.

Moslimgraf

Ook over de recente berichten rond de zoektocht naar een graf van zeven moslims op de compound van Dutchbat, zullen verhitte gesprekken gevoerd worden, denkt Liesbeth. "Minister Hillen van Defensie heeft gelogen. Er is niks geheimgehouden door Dutchbat. Ik kan me daar nog erg over opwinden."

Srebrenica is een hoofdstuk dat nooit afgesloten zal worden, zolang niet de hele waarheid over de val van de enclave boven tafel komt, aldus de oud-Dutchbatter. Maar naar Veteranendag kijkt ze uit, al wordt het een emotionele dag. "Je ervaart toch die saamhorigheid, dat maakt het elke keer weer heel speciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl