NOS Schaatsen

Met wind in de rug snellen Hoolwerf en Kiel naar marathonzege Luleå

Marathonschaatser Evert Hoolwerf is in het Zweedse Luleå winnaar geworden van de vijfde wedstrijd in de grandprixcyclus op natuurijs. De Spakenburger was na 50 kilometer de snelste van een groep van zeven.

In de finale wisselde de voorste groep voortdurend van samenstelling. Jorrit Bergsma probeerde in dienst van zijn snelle ploeggenoot Harm Visser de boel bij elkaar te houden, maar in de laatste ronde lukte dat niet meer.

Hoolwerf zat wel voorin en klopte Daan Gelling in de eindsprint. Eergisteren won Jordy Harink de vierde grandprixwedstrijd, ook in Lulea.

Kiel de beste

Esther Kiel won bij de vrouwen. De 27-jarige rijdster van team BDM-BTZ klopte na 40 kilometer haar medevluchtster Tessa Snoek in de sprint. Achter het tweetal finishte Merel Bosma als derde.

Snoek, die de derde en de vierde wedstrijd uit de reeks op natuurijs had gewonnen, behield de leiding in het klassement. Zondag volgt de finale.