NOS NieuwsAangepast

Peter Falk (Columbo) overleden

In Beverly Hills is de Amerikaanse acteur Peter Falk overleden. Falk is vooral bekend geworden als de politieman Columbo uit de gelijknamige televisieserie.

Zijn dochter maakte zijn overlijden bekend. Falk leed al langere tijd aan Alzheimer.

Mrs. Columbo

Van 1968 tot 2003 speelde Falk de sjofele rechercheur bij de politie van Los Angeles. Met zijn morsige regenjas, zijn ogen die nooit dezelfde kant op leken te kijken (Falk had een glazen rechteroog), zijn hond die nooit luisterde (een Basset Hound) en zijn oude Peugot 403 cabrio maakte de inspecteur een ietwat afwezige, wereldvreemde indruk. En thuis was er atlijd mrs. Columbo, die in al die jaren nooit in beeld is geweest.

Columbo was in de jaren 70 in Nederland één van de best bekeken televisieseries. Van 1968 tot en met 1978 werden er 45 afleveringen gemaakt. De AVRO zond die toen uit.

Oh, just one more thing

Tussen 1989 tot 2003 werden er nog meer afleveringen gemaakt, soms maar één per jaar. In elke aflevering van Columbo was er steevast de scène waarin de inspecteur bij de dader op bezoek ging om hem een paar ogenschijnlijk simpele vragen te stellen. Columbo leek vervolgens met een kluitje in het riet te worden gestuurd en vertrok.

Maar in de deuropening kwam hij nog even terug met de woorden: "O, just one more thing", waarna de sluwe Columbo de vraag aan de dader stelde, waarmee hij liet merken hem wel degelijk op de hielen te zitten.

Speelfilms

Ook kenmerkend voor Columbo was de eindscène. De inspecteur riep alle hoofdrolspelers van de aflevering bij elkaar en reconstrueerde de moord minutieus. De dader werd vervolgens ingerekend.

Peter Falk won met de rol van rechercheur Columbo in totaal vier Emmy's en een Golden Globe. Falk speelde ook in een aantal speelfilms, waaronder in de Duitse film 'Der Himmel über Berlin' (1987).

Hij kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol in 'Murder Inc' en 'Pocketfull of Miracles'.

Peter Falk is 83 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl