NOS NieuwsAangepast

Het is officieel: studenten worden dikker

Velen wisten het waarschijnlijk al, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Zodra studenten op kamers gaan komen er flink wat kilo's bij. Uit het onderzoek onder 2000 studenten van het UMC Groningen bleek vooral het lidmaatschap van een studentenvereniging funest: leden komen in de eerste drie maanden gemiddeld 2,1 kilo aan. En het is een wereldwijd fenomeen.

Volgens endocrinoloog Paul de Vos is 2,1 kilo aankomen in zo'n korte periode fors. "Als je dat doortrekt, zou je op 8 kilo extra per jaar uitkomen", aldus Vos in de Volkskrant. Jongens kwamen gemiddeld meer aan dan meisjes.

Dikke nekken

De onderzoekers kwamen op het idee voor de studie toen ze de jaarboeken van studentenvereniging Albertus Groningen bekeken. De nekken werden ieder jaar dikker. Niet-leden die ook op kamers wonen kwamen gemiddeld iets minder aan: zo'n 1,2 kilo in drie maanden.

De oorzaak is, ook niet verrassend, bier en een ongezond eet- en leefpatroon. Zodra de regelmaat van het thuiswonen wegvalt doen sommige studenten zich tegoed aan ongezond eten en excessief drinken. "Tot wel 40 glazen in de week. Terwijl ze daarvoor maar 1 tot 2 pilsjes per week haalden", vult Vos aan. Een klein deel van de studenten bleef overigens keurig op gewicht, ongeacht deelname aan een studentenvereniging. Het kan dus wel.

Internationaal fenomeen

Het fenomeen beperkt zich niet alleen tot Nederland. In de Verenigde Staten noemen ze het Freshman Fifteen. Studenten zouden daar in hun eerste jaar (freshman) zo'n vijftien pond, ongeveer zeven kilo, aankomen. In Amerika is alles groter. Er zijn ook websites aan de gevreesde 'fifteen' gewijd.

Door: Jan-Willem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl