Jordanië schrijft met finaleplek geschiedenis bij Azië Cup

Jordanië heeft geschiedenis geschreven door zich dankzij een 2-0 overwinning op Zuid-Korea als eerste te plaatsen voor de finale van de Azië Cup in Qatar. Nog nooit eerder stonden de Jordaniërs in de eindstrijd. Het bereiken van de halve finale was al een unicum voor de nummer 87 van de wereldranglijst.

In het Ahmad bin Ali Stadium vielen er in de eerste helft geen doelpunten. Jordanië kreeg de beste kansen, maar stuitte steeds op de Zuid-Koreaanse doelman Jo Heyon-Woo.

Maar die was in de achtste minuut van de tweede helft kansloos toen Yazan Al Namat na een verdedigingsfout van Zuid-Korea de diepte in werd gestuurd door Musa Tamari. De aanvaller van Al Ahli rondde beheerst af: 1-0.

Zeven minuten later was invaller Cho Gue-Sung dicht bij de gelijkmaker, maar de Zuid-Koreaanse bondscoach Jürgen Klinsmann zag de aanvaller van het FC Midtjylland over koppen.

Lee Kang-In

Jordanië besliste de wedstrijd in de 66ste minuut door een knap doelpunt van Al-Tamari, De aanvaller van het Franse Montpellier schudde drie Zuid-Koreaanse verdedigers af en schoot van afstand met links het tweede doelpunt binnen.

Zuid-Korea, tweemaal winnaar van de Azië Cup (1956 en 1969) en viermaal verliezend finalist (de laatste keer in 2015), dacht in de slotfase nog een penalty te krijgen, maar Cho kreeg slechts geel voor zijn 'schwalbe'.

Tegenstander van Jordanië wordt Iran of titelverdediger Qatar, die woensdag de andere halve finale spelen. De finale is zaterdag.