Albert Lubbelinkhof
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Darter zonder benen bij Dutch Open Darts: 'Nu van beneden naar boven gooien'

Albert Lubbelinkhof uit Coevorden verloor recent beide onderbenen, maar wilde hoe dan ook blijven sporten. Komend weekend mag hij in actie komen bij het paradart-toernooi van de Dutch Open Darts in Assen.

"In oktober zat ik nog in de rats, maar in februari ben ik er weer en kan ik weer gelukkig zijn, sporten en onder de mensen zijn", zegt de darter tegen RTV Drenthe.

De oud-kroegbaas - en vriend van de inmiddels overleden dartslegende Andy Fordham - verloor zijn linker onderbeen in 2022 als gevolg van diabetes en een bacterie. Afgelopen oktober raakte hij ook zijn andere been kwijt aan een bacterie. "Op een gegeven moment kon ik kiezen: dood of amputatie. Dan is de keuze makkelijk, dan ga je voor amputatie", aldus de nuchtere Drent.

Humor

Hoewel het verlies van zijn benen nog behoorlijk recent is, gaat de paradarter grappen over legs en zijn handicap niet uit de weg. Hij koos bijvoorbeeld Ferry de roze flamingo als opkomstnummer.

"Dat had ik bedacht toen ik nog één been had. Maar nu heb ik helemaal geen benen meer, dus ik moet er nog even over nadenken."

Hij vindt het belangrijk om vrolijk door het leven te blijven gaan. "Als je mindervalide bent, houdt je leven niet op. Dat wil ik aan de mensen laten zien."

Omhoog gooien

De overstap van darten naar paradarten was wel even vreemd voor Lubbelinkhof. "Het is mega wennen dat ik nu van beneden naar boven moet gooien, in plaats van een beetje naar beneden, als je staat", zegt Lubbelinkhof.

Het Dutch Open Darts-toernooi in Assen begint vandaag. Morgen staat het paradart-gedeelte op de planning. Lubbelinkhof gaat er niet vanuit dat hij ver komt. "Mijn kansen op het toernooi? Die zijn nihil, haha! Als ik een leg win, dan mag ik blij zijn, denk ik."

Advertentie via Ster.nl