Handballers kunnen wereldkampioen Denemarken een helft bijhouden op EK

De Nederlandse handballers zijn de tweede groepsfase van het EK begonnen met een nederlaag. De ploeg van coach Staffan Olsson boog in Hamburg met 39-27 voor drievoudig en regerend wereldkampioen Denemarken.

Oranje deed de eerste helft heel goed mee en leverde uitstekend weerwerk. Het verschil bij rust was maar één goal. Daarna gingen de Denen beter verdedigen, maakte Oranje fouten in de afronding en ging de Deense turbo aan.

Handballers verliezen op EK van drievoudig wereldkampioen Denemarken

De voortekenen waren niet gunstig voor Nederland. Het team verloor de laatste drie duels met de Denen kansloos (tien dagen geleden, in november in de Golden League en vorig jaar op het EK) en zag Samir Benghanem dinsdag met een zware knieblessure huiswaarts keren.

Toch begon Oranje ijzersterk.

Krachtmeting

Zowel Rutger ten Velde als Niels Versteijnen schoot vijf keer raak in de eerste helft waarin de stand constant gelijk opging. Bij een achterstand van 9-6 maakte Oranje drie treffers op rij, maar dat deden de Denen daarna ook. Oranje gaf niet op en was vooral op het middenveld sterk in één-tegen-één-situaties.

Met een hele kleine achterstand (18-17) ging Nederland de rust in. Knap, want tien dagen geleden kreeg Nederland nog flink van Denemarken op de broek (18-32).

Oranje niet opgewassen tegen wereldkampioen Denemarken op EK

De hoge druk van de Denen bleef een uitdaging voor de verdediging van Oranje. Zonder steunpilaar Benghanem was Nederland kwetsbaar op de momenten dat het erom spande. Oranje gooide in de aanval de ballen net te snel, waardoor er vaak een Deense hand tussen kon zitten.

Dieptepunt

Oranje slaagde er niet in om de krachtmeting opnieuw aan te gaan en liet zich volledig uit de wedstrijd spelen, met als dieptepunt zeven Deense goals op rij, waarvan vier van Mathias Gidsel.

Rutger ten Velde was topscorer voor Nederland met acht treffers

Bij een stand van 30-23 moest er een wonder gebeuren, wilden de Nederlandse handballers niet ten onder gaan. Daarna volgde extra pech. Met nog een paar minuten te gaan, moest Thomas Houtepen het veld verlaten met een blessure. De Denen gooiden de trukendoos nog maar eens open en vergrootten de voorsprong.

Gidsel, goed voor negen goals, werd verkozen tot player of the match. Bij Nederland was Ten Velde topscorer met acht treffers.

Nederland vervolgt het EK in de hoofdronde met wedstrijden tegen Noorwegen (19 januari), Slovenië (21 januari) en Portugal (23 januari). De nummers één en twee plaatsen zich voor de halve finales.