Waterpolosters slepen dankzij doelpunt in slotseconden Europese titel binnen

Waterpolosters zijn Spanje de baas en kronen zich tot Europees kampioen

Een half jaar nadat de waterpolosters zich tot wereldkampioen hebben gekroond, zijn ze ook Europees kampioen geworden. Net als in de WK-finale versloeg Oranje in de eindstrijd van het EK Spanje: 8-7.

Bente Rogge bezorgde Nederland in Eindhoven dankzij een doelpunt in de slotseconden de zege en de zesde Europese titel.

En dan te bedenken dat Rogge even daarvoor bij bondscoach Evangelos Doudesis had aangegeven dat ze wel gewisseld wilde worden. Maar Doudesis stuurde Rogge naar voren. "Op dat moment dacht ik: als hij me dat vertrouwen geeft, dan ga ik daar gewoon liggen." Enkele seconden later lag de winnende treffer in het doel.

Vanaf minuut een werd Nederland hartstochtelijk aangemoedigd vanaf de vooral oranjegekleurde tribune. Desondanks kwam Spanje beter uit de startblokken.

Judith Forca, de topscorer van het afgelopen WK, zorgde voor een snelle Spaanse voorsprong. Keepster Laura Aarts zat met haar vingertoppen aan het schot, maar het was niet genoeg om een Spaans doelpunt te voorkomen.

Nederland oogde in het begin wat statisch in de aanval en kwam niet tot grote kansen. Spanje lukte dat wel en via een bekeken schot in de kruising van routinier Anni Espa werd het 2-0.

Toch lukte het Oranje om nog in het eerste kwart van de nul af te komen. Topschutter Simone van de Kraats liet bij een strafworp de Spaanse keepster kansloos en maakte de 2-1.

Gelijkmaker

Vanaf het tweede kwart ging Nederland beter spelen en zette de ploeg van Evangelos Doudesis Spanje steeds meer onder druk. De gelijkmaker kon dan ook niet uitblijven en het was Kitty-Lynn Joustra die, na een goede pass van Brigitte Sleeking, de 2-2 maakte.

Brigitte Sleeking aan de bal

Niet veel later was Joustra opnieuw trefzeker en was de eerste Nederlandse voorsprong in de finale een feit. Spanje kwam dankzij Bea Ortiz weer op gelijke hoogte (3-3), maar Sabrina van der Sloot zorgde voor een nieuwe voorsprong voor Oranje.

En dankzij de ervaren Vivian Sevenich ging Nederland met twee doelpunten verschil het derde kwart in. Daarin werd minder gescoord dan in kwart twee en dat was vooral te danken aan de ijzersterk spelende keepsters.

Er kwamen drie doelpunten bij - twee van Spanje, één van Nederland - waardoor Oranje het laatste kwart met een 6-5 voorsprong inging. Met nog zes minuten te gaan, maakte Spanje weer gelijk: 6-6. Nederland hield het hoofd koel en aanvoerder Van der Sloot maakte het zevende Nederlandse doelpunt van de avond.

Rogge maakt de winnende

De stress bij de Spaanse ploeg nam toe, maar Maica Garcia bracht Spanje toch nog een keer langszij: 7-7. Met nog zes seconden op de klok zorgde Rogge met haar eerste treffer van de avond voor het winnende doelpunt. De bal vloog via het achterhoofd van de Spaanse keepster het doel in.

Spanje rukte vervolgens nog voor de laatste keer op naar het doel van Aarts, maar de doelvrouw van Nederland redde, waarna het feest in het zwembad losbarstte. "Het is zo knap dat we met dit team nu zo stabiel laten zien dat we de beste van de wereld zijn", jubelde Rogge, terwijl haar ploeggenoten al aan het dansen waren.

Bij keepster Aarts daalde het besef dat ze Europees kampioen is in tijdens het volkslied. "De tranen stonden in mijn ogen. Hier leef en werk je elke dag voor."