Lotte Kopecky jubelt na haar dubbele zege bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn.
NOS Wielrennen

Twee Europese titels binnen een uur: Kopecky slaat zeldzame dubbelslag in baanwielrennen

"Ik ben ook maar een mens". Dat zei Lotte Kopecky vrijdagavond voor de camera van de Belgische televisie. Het omnium viel met de zevende plaats tegen, maar een dag later heeft Kopecky toch laten zien waarom zij momenteel misschien wel de beste renster op twee wielen is.

De Belgische wereldkampioene op de weg won bij het EK baanwielrennen in Apeldoorn binnen een uur de puntenkoers en de afvalrace. Op beide onderdelen werd ze in augustus in Glasgow, enkele dagen voor haar wegtitel, wereldkampioen.

"Toen ik het programma zag, was ik er niet zo happy mee", aldus een uitgelaten Kopecky. "Gelukkig heb ik de coach kunnen overtuigen om me toch maar allebei de nummers te laten rijden. Dit is toch wel een speciale dag eigenlijk. Ik ben een nuchter persoon. Maar op z'n Hollands zou ik zeggen: het is wel vet."

Kopecky pakt twee EK-titels binnen 45 minuten: 'Wel vet eigenlijk...!'

Ook de Australiër Sam Welsford, tegenwoordig sprinter bij Bora-hansgrohe, werd ooit twee keer kampioen binnen een uur, maar dat was op een wereldkampioenschap.

Goudjacht

Haar goudjacht begon in een puntenkoers die lang op slot zat. Kopecky deed in haar regenboogtrui precies wat nodig was. De Noorse Anita Stenberg, winnares op het omnium, maakte het haar echter nog flink lastig.

Uiteindelijk moest de slotsprint - waarop dubbele punten te verdienen zijn - de beslissing brengen. Kopecky had een voorsprong van vijf punten, hoefde alleen de Noorse in de gaten te houden en zag tot haar tevredenheid dat vier rensters de punten wegkaapten.

Voor het goud (Kopecky) en het zilver (Stenberg) maakte dat niet uit, maar met die late aanval reed de 38-jarige Tsjechische Jarmila Machacova alsnog naar het brons. Marit Raaijmakers, vrijdag negende op het omnium, liet zich ook in de puntenkoers nadrukkelijk zien, maar dat resulteerde niet in een podiumplek. Ze eindigde als zesde.

Even op adem komen

Twee ererondjes waren Kopecky gegund, maar daarna moest ze snel naar het middenterrein om haar fiets opnieuw af te laten stellen voor het volgende onderdeel, de afvalkoers. Ze was overigens niet de enige die de twee onderdelen direct na elkaar reed. Ook onder anderen Stenberg maakte zich opnieuw klaar voor de titelstrijd.

Lotte Kopecky probeert snel te herstellen in de paar minuten tussen puntenkoers en afvalkoers.

Voor Nederland was er wel een wisseling. Raaijmakers maakte plaats voor de pas 19-jarige Babette van der Wolff, afgelopen zomer nog draagster van de jongerentrui in de Tour de France Femmes.

Van der Wolff nestelde zich meteen centraal voorin en bleef zo lange tijd buiten de gevarenzone. En toen ze toch af leek te vallen, werd ze gered doordat de jury niet kon zien of Van der Wolf of de Slowaakse als laatste over de streep kwam.

Twee rondjes later zat de wedstrijd er toch op voor de jonge Nederlandse, die als tiende in de eindrangschikking werd opgenomen. In de strijd om de medailles rekende Kopecky vervolgens resoluut af met de Britse Jessica Roberts (derde) en de Duitse Lea Lin Teutenberg.

Lotte Kopecky opgelucht nadat ze de Europese titel op de puntenkoers heeft veroverd.

Zondag gaat Kopecky ook nog voor de titel op de koppelkoers.

Lamberink stelt teleur op 500 meter

De titel op de 500 meter tijdrit ging naar de Britse Katy Marchant. Zij legde de halve kilometer af in 33,319 en was daarmee een fractie (0,037) sneller dan de Française Taky Marie Divine Kouamé. De Duitse Pauline Grabosch werd derde.

Kyra Lamberink en Kimberley Kalee strandden al in de kwalificaties. Lamberink reed een teleurstellende tijd van 34,545 en greep als negende naast de finale. Kalee werd elfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl