NOS Sport

Waterpoloërs uitgeschakeld op EK, plaatsing Spelen niet meer mogelijk

Waterpoloërs uitgeschakeld op EK, plaatsing Spelen niet meer mogelijk

De Nederlandse waterpoloërs zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales van het EK, dat in Kroatië wordt gehouden. In de tussenronde was Griekenland met 15-10 te sterk voor Oranje.

Door de nederlaag eindigt Nederland niet bij de acht beste landen op dit EK. Hierdoor kan het team plaatsing voor het WK, dat volgende maand wordt gehouden in Doha, vergeten. Alleen een afzegging van een gekwalificeerd land biedt nog hoop, maar dat is onwaarschijnlijk.

Geen Olympische Spelen

De ploeg van bondscoach Harry van der Meer kan plaatsing voor de aanstaande Olympische Spelen daarmee uit het hoofd zetten. Op het wereldkampioenschap worden de laatste vier olympische tickets verdeeld.

Nederland eindigde op het EK als tweede in groep D, na een nederlaag tegen Roemenië en overwinningen op Slowakije en Slovenië. Omdat deze groep deel uitmaakte van de lagere divisie 2, was Oranje veroordeeld tot een wedstrijd in een tussenronde voor een plek in de kwartfinales. Daarin wachtte een land uit de sterkere, eerste divisie.

In Griekenland trof Oranje dan ook een pittige tegenstander. De Griekse ploeg won zilver op de laatste editie van de Spelen. Ook op het laatste WK pakte Griekenland een zilveren medaille.

Oranje-aanvallen lopen spaak

Oranje keek al vroeg in het duel tegen een 3-1 achterstand aan. De Nederlandse waterpoloërs trokken de score wel weer gelijk, maar daarna sloeg Griekenland een gat van vijf punten.

Met een keeperswissel hoopte bondscoach Van der Meer het tij te keren en dat lukte aardig. Ted Huijsmans, de vervanger van Joran Westerveld, bracht nieuw elan in het bad en keerde een reeks Griekse schoten. De Oranje-aanval stokte echter eveneens, waarna de Grieken toch weer uitliepen.

Oranje speelt zaterdag tegen Frankrijk, voor de negende tot en met twaalfde plek op het toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl