Bill Belichick
NOS Sport

Einde aan tijdperk Belichick: succesvolle NFL-coach vertrekt na 24 jaar bij Patriots

Bill Belichick is na 24 jaar niet langer de hoofdcoach van NFL-team New England Patriots. De zeer succesvolle Belichick (71), die nog een contract had voor een jaar, heeft in samenspraak met de clubleiding zijn taken neergelegd na een zeer teleurstellend seizoen. Daarmee komt er een einde aan een dienstverband die de Patriots zes Super Bowls opleverde.

New England eindigde het reguliere seizoen als laatste in de divisie met maar vier zeges en dertien nederlagen en haalde voor het tweede jaar op rij de felbegeerde play-offs niet.

Belichick werd in 2000 aangesteld bij de Patriots en samen met quarterback Tom Brady leidde hij het team naar grote hoogtes. In zijn eerste seizoen haalde hij de play-offs niet, maar het jaar daarop bezorgde hij de Patriots de eerste Super Bowl ooit.

In totaal zou Belichick, die eerder werkzaam was bij Cleveland Browns, zijn ploeg negen keer naar de finale van het NFL-seizoen leiden. De Super Bowls van de seizoenen 2003, 2004, 2014, 2016 en 2018 gingen allemaal naar Belichick en zijn team. Maar in 2020 trok Brady de deur achter zich dicht bij de Patriots en was het gedaan met de successen.

In de vijf seizoenen die volgden werd maar twee keer de play-offs gehaald. Beide keren werd er verloren in de eerste ronde.

Tom Brady (l) samen met Bill Belichick in 2007

Belichick verlaat de Patriots met 333 zeges als hoofdcoach. Alleen Don Shula (347) had er ooit meer. Daarnaast is Belichick ook de coach die in de meeste opeenvolgende seizoenen actief is in de NFL. Inclusief dit seizoen stond hij 49 seizoenen achter elkaar aan het roer bij een NFL-team.

Waar hij zijn vijftigste seizoen gaat coachen, is nog niet bekend. Er zijn op dit moment zeven NFL-teams nog op zoek naar een nieuwe coach, dus de kans is groot dat de ervaren Belichick spoedig een nieuw onderkomen zal vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl