Yankuba Minteh
NOS Voetbal

Tien eredivisiespelers naar Afrika Cup en Azië Cup, Feyenoord mist er vier

De eerste eredivisiewedstrijden van 2024 staan komend weekend op het programma, maar lang niet alle clubs beginnen met een complete selectie aan de tweede helft van de competitie.

De redenen daarvoor zijn de Azië Cup en Afrika Cup, die respectievelijk vrijdag en zaterdag van start gaan. Vijftien spelers van Nederlandse clubs (ere- en eerste divisie) doen daaraan mee: acht aan de Azië Cup, zeven aan de Afrika Cup.

Feyenoord mist liefst vier spelers: Ramiz Zerrouki (Algerije), Yankuba Minteh (Gambia), Ayase Ueda (Japan) en Alireza Jahanbaksh (Iran). AZ moet het zonder doelman Mathew Ryan (Australië) en verdediger Yukinari Sugawara (Japan) stellen en PSV mist Ismael Saibari (Marokko).

Veel spelers uit Ligue 1 en Premier League

In andere clubcompetities zullen overigens nog veel meer spelers gemist worden. Uit de Franse Ligue 1 werden liefst 62 spelers opgeroepen voor de twee eindtoernooien en uit de Engelse Premier League 55.

Gisteren verstreek de deadline voor de Afrikaanse landen om hun selectie (die mag bestaan uit 23 tot 27 spelers) in te dienen. Gambia, met Feyenoord-aanvaller Minteh, diende als laatste zijn spelersgroep in.

Spelers van Nederlandse clubs op Afrika Cup

Ismael Saibari PSV Marokko
Ramiz Zerrouki Feyenoord Algerije
Yankuba Minteh Feyenoord Gambia
Deroy Duarte Fortuna Sittard Kaapverdië
Laros Duarte FC Groningen Kaapverdië
Sekou Sylla SC Cambuur Guinee
Kilian Nikiema ADO Den Haag Burkina Faso

De spelers van de Nederlandse clubs zijn uiterlijk tot en met 11 februari niet beschikbaar. Dan staat de finale van de Afrika Cup in Ivoorkust op het programma. De finale van de Azië Cup is een dag eerder in Qatar.

Dat betekent dat bijvoorbeeld de spelers van Feyenoord in het slechtste geval vijf competitieduels en een bekerwedstrijd missen. Vlak voor de heenwedstrijd tegen AS Roma in de Europa League (15 maart) zullen allen terug zijn.

Spelers van Nederlandse clubs op Azië Cup

Mathew Ryan AZ Australië
Yukinari Sugawara AZ Japan
Ayase Ueda Feyenoord Japan
Alireza Jahanbakhsh Feyenoord Iran
Hussein Ali sc Heerenveen Irak
Zidane Iqbal FC Utrecht Irak
Ivar Jenner Jong FC Utrecht Indonesië
Rafael Struick ADO Den Haag Indonesië

Marokko, met PSV'er Saibari, wordt gezien als een van de grote favorieten voor de Afrika Cup. De ploeg, met ook de in Nederland geboren Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat, Tarik Tissoudali en Oussama El Azzouzi in de gelederen, eindigde ruim een jaar geleden nog als vierde op het WK in Qatar.

Andere kanshebbers zijn gastland Ivoorkust, Senegal, Algerije (met Zerrouki) en Egypte.

Op de Azië Cup behoren Japan (Sugawara en Ueda) en Australië (Ryan) tot de favorieten. Ook van Zuid-Korea, Saudi-Arabië en Iran (Jahanbakhsh) wordt veel verwacht. Bij Indonesië doen vijf spelers met Nederlandse wortels mee.

Opvallend is de deelname van Palestina, ondanks de oorlog in de Gazastrook. Het land is voor de derde keer aanwezig op het Aziatisch kampioenschap, maar wacht nog op zijn eerste overwinning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl