NOS Sport

Nederland walst ook over Britse waterpolosters heen en staat in halve finales EK

EK Waterpolo (vrouwen): bekijk hier de samenvatting Nederland - Groot Brittannië

Het Europees kampioenschap waterpolo in Eindhoven gaat voor de Nederlandse speelsters nu echt beginnen. Nadat de wereldkampioen al overtuigde in de groepsfase was ook Groot-Brittannië in de kwartfinale geen waardige tegenstander. Na de monsterzege (25-6) staan de waterpolosters donderdag in de halve finales.

Nederland kende een groepsfase waarin 53 keer werd gescoord en slechts 17 tegendoelpunten geïncasseerd moesten worden. Er werd in drie wedstrijden veel gescoord en ook dinsdagavond bleek de ploeg weer veel scorend vermogen te hebben. Het openingsdoelpunt werd, bijna vanzelfsprekend, gemaakt door 's werelds beste speelster: Simone van de Kraats.

Bekijk hier de reacties van Sabrina van der Sloot en Kitty-Lynn Joustra na afloop van Nederland - Groot Brittannië:

Maar Nederland blijkt ook dit toernooi weer veel meer wapens te hebben. Kitty-Lynn Joustra, Vivian Sevenich, Lieke Rogge, Fleurien Bosveld, Marit van der Weijden, Lola Moolhuijzen en Brigitte Sleeking wisten allemaal het net één of meerdere keren te vinden.

Het was ook niet verrassend dat de ploeg van bondscoach Evangelos 'Eva' Doudesis tegen de nummer 21 van de wereld de betere zou zijn. Doudesis gaf daarom, net als in de openingswedstrijd, speelsters rust. Nu bleven Maartje Keuning, Bente Rogge en Iris Wolves aan de kant. Zonder hen walste Nederland over Groot-Brittannië heen. Halverwege stond het al 15-3.

Na de eerste helft nam Nederland voor het eigen publiek een klein beetje gas terug. Nog altijd zagen de mensen een eenzijdige wedstrijd waarin het een en al Nederland was dat de klok sloeg, maar in de laatste twee kwarten werd 'maar' tien keer raak geschoten door Oranje.

De Britten moesten het met minder doelpunten doen: er vielen er nog drie doelpunten uit de vele wanhoopspogingen.

Weer finale tegen Spanje?

Nederland komt als regerend wereldkampioen aankomende donderdag in actie tegen Italië (20.30 uur).

Mocht ook die halve finale gewonnen worden, dan wacht Nederland mogelijk in de finale een herhaling van de WK-finale van afgelopen zomer. Spanje is door een 17-6 zege op Kroatië namelijk ook geplaatst voor de halve finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl