NOS SportAangepast

Haase verrast Verdasco op Wimbledon

Robin Haase heeft voor het eerst in zijn tennisloopbaan de derde ronde van Wimbledon gehaald.

De Hagenaar boekte een knappe zege op de Spanjaard Fernando Verdasco, de nummer 21 van de plaatsingslijst: 6-3, 6-4, 4-6, 6-2.

Haase speelde uitstekend. Zijn opslag liep als een trein en met zijn sterke returns zette hij Verdasco steeds onder druk. De Spanjaard, die dinsdag een zware, bijna vier uur vergende vijfsetter afwerkte, hielp Haase een handje door fout na fout te maken.

Oerkreet

De Hagenaar miste op 4-4 in de derde set breekkansen en leverde vervolgens prompt zijn opslag in. Hij herstelde zich echter knap door in de vierde set direct een dubbele break te plaatsen. Verdasco stribbelde nog even tegen, maar uiteindelijk haalde Haase op zijn eigen opslag de wedstrijd binnen.

Een oerkreet van blijdschap volgde op de drukbezochte baan twaalf. Verdasco, die maar liefst 44 onnodige fouten had gemaakt tegen Haase slechts dertien, verliet ontgoocheld het strijdperk. De Madrileen had zich enkele malen misdragen gedurende de partij. In de eerste set leverde hem dat al een waarschuwing op wegens schelden en in de vierde set werd hij zelfs getrakteerd op een strafpunt.

Genieten

"Ik geniet er heel erg van om een topspeler te verslaan. Ik wist dat hij gefrustreerd zou kunnen raken als ik fel genoeg begon. En dat gebeurde ook", aldus Haase. "En dat hij een vijfsetter in de benen had, was zeker een voordeel. Je zag dat hij wat vermoeid was."

De winnaar kon rekenen op de complimenten van zijn coach Dennis Schenk. "Het interesseerde Verdasco op een gegeven moment helemaal niets meer. Dan gaat hij alles of niets spelen. Het is lastig om daarmee om te gaan."

Haase treft in het vervolg van het grastoernooi de als tiende gerangschikte Mardy Fish. Op Roland Garros werd de 24-jarige Nederlander in de tweede ronde kansloos uitgeschakeld door de Amerikaan. "Hij is heel goed, een goede grasspeler ook. Ik zal heel wat aces om m'n oren krijgen, want hij kan ongelooflijk goed serveren. Ik zal dan ook niet meteen achter moeten komen."

Korte metten

Rafael Nadal maakte in de tweede ronde korte metten met Ryan Sweeting. De titelverdediger zette de nummer 69 van de wereld met 6-3, 6-2, 6-4 aan de kant.

De tienvoudig grand slam-winnaar kwam geen moment in de problemen tegen de Amerikaan. Hij strooide met winners (38) en maakte amper fouten (zeven). Sweeting bood in de derde set nog wel enige tegenstand, maar na een break op 3-3 was het gedaan.

Nadal moet het in de volgende ronde opnemen tegen Gilles Muller, die zijn ticket voor de derde ronde cadeau kreeg. De Luxemburger stond tegen Milos Raonic in de eerste met een break achter (2-3) toen de Canadees hard onderuit ging en moest opgeven. In 2005 verloor Nadal in de tweede ronde van Muller op het Londense gras.

Ook Berdych probleemloos

Net als titelhouder Nadal bereikte ook de verliezend finalist van 2010 probleemloos de volgende ronde. Tomás Berdych won met 6-1, 6-4, 6-2 van Julien Benneteau. De als zesde geplaatste Tsjech had in zijn eerste partij zelfs slechts vijf games afgestaan.

Ook de Brit Andy Murray, nummer vier van de plaatsingslijst, hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om zich voor de derde ronde te plaatsen. De hoop van de natie rekende in drie sets af met Tobias Kamke uit Duitsland: 6-3 ,6-3, 7-5.

Kamke, vorig jaar uitgeroepen tot beste nieuwkomer op de ATP-Tour, had lange tijd niets in te brengen. In de derde set maakte hij het even spannend, maar in de slotfase stond Murray er weer.

Voor Stanislas Wawrinka betekende de tweede ronde al het eindstation. De als veertiende geplaatste Zwitser vloog er vroegtijdig uit door toedoen van Simone Bolelli. De Italiaan won in drie sets, waarvan hij er twee met 7-5 in de tiebreak besliste: 7-6 (5), 6-3, 7-6 (5).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl