Aanhangers van Hezbollah bekijken de toespraak van Nasrallah in Beiroet
NOS NieuwsAangepast

Podcast De Dag: Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, een profiel

Opnieuw zijn deze week de ogen gericht op Hassan Nasrallah, die woensdagavond met een glimlach op het gezicht verkondigde dat Israël Hezbollahs antwoord op de aanslag op een Hamas-kopstuk in Libanon maar moet afwachten.

Ondertussen scandeerden zijn aanhangers: 'Wij zullen u dienen'. Gevreesd wordt voor een verdere escalatie en EU-buitenlandminister Josep Borrell reist vandaag daarom voor twee dagen naar Libanon in de hoop een regionale oorlog te voorkomen.

Hassan Nasrallah is de man om wie het deze dagen draait. Hij is al dertig jaar de leider van Hezbollah en kan vanuit Zuid-Libanon eigenhandig een tweede front openen tegen Israël, dat volgens hem geen bestaansrecht heeft. De doet-ie-het-of-doet-ie-het-niet-vraag speelt sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog en hangt sinds deze week weer meer dreigend in de lucht.

In deze podcast schetst Joas Wagemakers, islamoloog en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, een profiel van Nasrallah. Hoe denkt de Hezbollah-leider en wat betekent dat voor de oorlog?

Reageren? Mail naar dedag@nos.nl

Presentatie en montage: Elisabeth Steinz

Redactie: Lieke Loman

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl