NOS NieuwsAangepast

Einde aan Russische importstop groenten

Het Russische importverbod op groenten uit de Europese Unie is van de baan. Rusland en de EU hebben daarover een akkkoord bereikt.

Volgens de EU-delegatie onder leiding van eurocommissaris Dalli van Gezondheid is het importverbod per direct van tafel, maar de Russen spreken dat tegen. "Dat is een beetje overdreven", zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens Rusland kan het opheffen van het verbod nog wel een week duren.

Voordat de export van groenten weer kan beginnen, moeten landen kunnen aantonen dat hun producten EHEC-vrij zijn. Nederland behoort tot de landen die daar al een certificaat voor hebben. Die kunnen telers krijgen van de Voedsel en Warenautoriteit.

Veiligheidskeurmerk

Op het certificaat staat dat de groente recentelijk is getest op bacteriën. Op het papier moet het testinstituut worden vermeld.

De Russische autoriteiten verboden de import van Europese groenten begin deze maand naar aanleiding van de EHEC-besmettingen. 36 Duitsers en één Zweed kwamen na een EHEC-besmetting om het leven. De EU reageerde woedend op de Russische boycot.

Het conflict draaide om het veiligheidskeurmerk op de groenten uit EU-landen. Rusland eiste dat alle groentetransporten gecontroleerd worden op EHEC, voordat ze het stempel 'veilig' krijgen. De EU vond dat te omslachtig en wilde in een keer een heel productiegebied veilig verklaren als er geen EHEC wordt gevonden.

Partijtje komkommers

Staatssecretatis Bleker van Landbouw sloot vorige week al een akkoord met Rusland, maar werd tegengehouden door de Europese Commissie, die niet wilde dat lidstaten van Europese Unie afzonderlijke afspraken maakten.

Bleker zegt dat het Nederlandse kabinet de EU onder druk heeft gezet om nu snel tot een akkoord te komen. Anders had Nederland zelf alsnog geprobeerd om eigen afspraken met de Russen te maken.

De staatssecretaris vindt het goed nieuws voor de telers dat de vrachtwagens met Nederlandse groente weer naar Rusland kunnen gaan rijden. "Als je een partijtje komkommers kunt verkopen voor 20.000 euro, is dat toch 20.000 euro. Russisch geld is ook geld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl