NOS NieuwsAangepast

Munt met QR-code geslagen

Het muntgebouw in Utrecht bestaat 100 jaar en speciaal voor dit jubileum is vandaag een bijzondere herdenkingsmunt uitgegeven.

Het '100 Jaar Muntgebouw Vijfje' is ontworpen door Juanjo Sánchez en bestaat uit verzilverd koper.

De herdenkingsmunt heeft een speciale barcode op de achterkant die mensen met een smartphone kunnen inscannen. De QR-code (moderne streepjescode) verwijst naar de website q5g.nl.

Uniek

"Uiteindelijk is dit de taal die we gebruiken in de 21ste eeuw. Ik vind het een mooi kenmerk, omdat dit de eerste munt ter wereld is met zo'n QR-code", zegt Sánchez.

"De koningin draagt een stijlvolle jurk", zegt Sánchez terwijl hij over zijn ontwerp vertelt. "Ik vind het mooi, omdat het goed past bij de barokstijl van het gebouw." Ook de brug voor het gebouw en kleine details op de schoorsteen zijn afgebeeld.

Trots

Muntmeester Maarten Brouwer van de Nederlandse Munt is trots. "Sánchez heeft op treffende wijze een brug weten te slaan tussen honderd jaar muntgebouw en de moderne technologie van nu. Het toepassen van de QR-code mogen we gerust innovatief noemen."

Koningin Beatrix heeft de eerste '100 Jaar Muntgebouwmunt' geslagen. In 2005 deed ze dit ook al, toen voor de jubileummunt Beatrix.

Beperkte oplage

Het Muntgebouw Vijfje heeft een genummerde oplage van 2011 stuks. De herdenkingsmunt is verkrijgbaar in een 5- en 10 euro variant en wordt verpakt in een officiële envelop met datum en paraaf.

De Nederlandse Munt spreekt van een "uniek verzamelstuk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl