Mathieu van der Poel als een speer van start naar finish
NOS Sport

Van der Poel oppermachtig bij rentree in de modder, in 'achtertuin' Van Aert

Een ijzersterke Mathieu van der Poel heeft zaterdagmiddag zijn rentree in het veldrijden opgeluisterd met een fraaie overwinning. Nota bene in Herentals, de woonplaats van zijn concurrent Wout van Aert. De Belg ontbrak bij de wedstrijd in zijn 'achtertuin'. Van Aert heeft gekozen voor een ander programma.

Van der Poel zei voor de start tegen Sporza dat hij de voorbije weken slechts drie keer op zijn crossfiets was gesprongen. De alleskunner, die behalve in het veld ook de regerend wereldkampioen op de weg is, schoot in Herentals uit de startblokken en nam meteen de leiding in de derde van de acht wedstrijden die meetellen voor de X20-trofee.

Het leek wel of hij vleugels had op weg naar zijn 150ste profoverwinning. Halverwege ging hij even onderuit, maar hij herpakte zich zonder problemen.

Van der Poel siert rentree in het veld op met knappe zege

Van der Poel kwam, net als Van Aert bij zijn rentree een week eerder, dan ook met een enorme voorsprong solo over de streep. Tom Pidcock, die lang op een achtste plek reed, werd tweede met bijna een halve minuut achterstand. Lars van der Haar, de leider in het klassement, finishte als derde.

Onoplettendheid

"Ik voelde me vrij sterk. Ik had gelijk het goeie ritme te pakken", zei Van der Poel tegen de organisatie. Dat hij de hele rit solo reed, vond hij niet erg. "Ik heb ervan genoten, het was niet saai. Alleen een momentje van onoplettendheid dat ik tegen de grond ging."

Op 22 december zien we voor het eerst het duel tussen Van der Poel en Van Aert in het Belgische Mol. Een dag later maakt Tom Pidcock het 'supertrio' compleet bij de wereldbekerwedstrijd in Antwerpen.

Begin februari wil Van der Poel op de WK in Tabor (Tsjechië) zijn zesde regenboogtrui veroveren. Het verbeteren van het record van zeven wereldtitels, in handen van de Belg Eric De Vlaeminck, ziet Van der Poel als een grote uitdaging voor de toekomst.

Gehavende Van Empel wint net

Bij de vrouwen pakte Fem van Empel de overwinning, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Fem van Empel in de modder

De 21-jarige Europees kampioene had een week rust achter de rug vanwege een val en verkoudheid en moest flink werken voor de winst. Ze loste Lucinda Brand twee keer op de Skiberg, maar versloeg haar concurrente uiteindelijk in de eindsprint naar de finish. Annemarie Worst finishte op 42 seconden als derde.

Het was voor Van Empel de tiende veldrit op rij die ze dit seizoen won. Zondag zal ze overigens niet aan de start in Namen verschijnen, om verder te herstellen na haar val en ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl