Het kantoor van de Rabobank in Utrecht
NOS Nieuws

Rabobank krijgt boete van 12 miljoen euro voor 'onverantwoorde hypotheken'

De Rabobank heeft een boete gekregen van 12 miljoen euro. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de bank regels overtreden bij het verstrekken van zogenoemde maatwerkhypotheken tussen medio 2019 en medio 2021. De Rabobank zou deze hebben verstrekt zonder goed te hebben gekeken of deze wel verantwoord waren voor klanten. Rabobank bestudeert het besluit en overweegt in beroep te gaan.

Bij een maatwerkhypotheek mag een verstrekker afwijken van de maximale leennorm. Voorwaarde is wel dat de verstrekker aan de hand van berekeningen en documenten goed onderbouwt waarom een maatwerkhypotheek passend is. De Rabobank zou daarbij "onvoldoende zorgvuldig te werk" zijn gegaan.

"Of een hypotheek kon worden afgesloten, werd daarmee in veel gevallen overgelaten aan de persoonlijke interpretatie van de betrokken Rabobank-medewerker", legt marktwaakhond AFM uit. "Hiermee ontstond een serieus risico dat klanten van de Rabobank voor hun situatie te hoge leningen afsloten."

De AFM deed een steekproef waaruit bleek dat de Rabobank-hypotheken "hoger waren dan wat op basis van het inkomen maximaal kon worden geleend". De toezichthouder merkt daarbij op dat de klanten die deze leningen afsloten voor lange tijd vastzaten aan hoge betalingsverplichtingen.

'Gaat over verleden'

"Het AFM-besluit gaat over zaken uit het verleden", zegt Rabobank-topman Stefaan Decraene. "Ons acceptatiebeleid en acceptatieproces zijn in de afgelopen jaren, in goed overleg met de AFM, doorlopend aangescherpt en verduidelijkt om op verantwoorde wijze krediet te blijven verstrekken."

De bank is het oneens met de conclusie van de AFM dat de normen structureel zijn geschonden en vindt het boetebedrag dan ook niet proportioneel. Maatwerkhypotheken vormen een klein onderdeel van de totale hypotheekportefeuille van de bank. In de jaarrekening voor 2022 is een voorziening opgenomen voor een deel van het bedrag van de boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl