Matuidi houdt het briefje met Nederland omhoog
NOS Voetbal

Loting EK 2024: Oranje treft weer Frankrijk en ook Oostenrijk en play-off-winnaar

Het Nederlands elftal is bij de loting voor het EK van 2024 in Duitsland gekoppeld aan Frankrijk, Oostenrijk en een play-off-winnaar (Polen/Wales/Estland/Finland) in groep D.

In de Hamburgse concertzaal Elbphilharmonie verrichtte onder anderen Wesley Sneijder de loting. Het openingsduel van het toernooi is op 14 juni Duitsland tegen Schotland in de Allianz Arena van München. De finale staat gepland op 14 juli in het Olympiastadion van Berlijn.

Het Nederlands elftal begint het EK op 16 juni met een wedstrijd in Hamburg tegen Polen, Wales, Finland of Estland. Op 21 juni is Frankrijk de tegenstander in Leipzig en de laatste groepswedstrijd is op 25 juni in Berlijn tegen Oostenrijk.

De loting voor het EK 2024

Oranje stond in de EK-kwalificatie ook al tegenover Frankrijk en verloor twee keer, met 4-0 in Parijs en met 2-1 in Amsterdam. De laatste keer dat beide landen elkaar troffen op het EK was in 2008. Oranje won toen met 4-1 in Bern.

Frankrijk won het EK in 1984 in eigen land en in 2000 door in de finale in De Kuip Italië te verslaan. In 2021 strandden de Fransen evenals Nederland in de achtste finales. Zwitserland won na het nemen van strafschoppen.

Oostenrijk eindigde achter België als tweede in hun EK-kwalificatiegroep. Sterspelers van de Oostenrijkers zijn onder anderen David Alaba (Real Madrid), Marko Arnautovic (Inter) en Marcel Sabitzer (Borussia Dortmund).

Op het EK van 2021 was Oostenrijk ook al de tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase. Oranje won in de Johan Cruijff Arena met 2-0 door goals van Memphis Depay (penalty) en Denzel Dumfries. Oostenrijk ging achter groepswinnaar Oranje als nummer twee door.

Van het groepje Polen, Wales, Estland en Finland lijkt Polen op voorhand de sterkste. De Polen spelen in de halve finales van de play-offs op 21 maart tegen Estland, terwijl Wales het opneemt tegen Finland. De winnaar van de finale op 26 maart gaat naar het EK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl