Recordaantal doden tornadoseizoen VS

In dit tornadoseizoen zijn er in de Verenigde Staten al 541 doden gevallen. Dat is het hoogste dodental in een jaar sinds 1936.

Alleen al in de stad Joplin in Missouri kwamen dit jaar 155 mensen om het leven door het natuurgeweld. President Obama sprak toen van een 'nationale tragedie'.

De ergste dag was 27 april: toen kwamen er meer dan 300 mensen om door verscheidene tornado's in de staten Alabama, Arkansas, Georgia, Mississippi, North Carolina, Tennessee en Virginia.

De schade die de verwoestende wervelstormen hebben aangericht, is enorm. Experts schatten dat het herstel bij elkaar miljarden dollars gaat kosten.

Oorzaken

Ieder jaar vallen in de VS doden door de wervelwinden. Dat het dit jaar zo erg is, komt volgens meteorologen door twee zaken:

Het warme zeewater in de Golf van Mexico Het is op dit moment warmer dan normaal. Daardoor ontstaat extra vocht in de lucht die een rol speelt bij het vormen van hevige buien.Natuurfenomeen La Niña Het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust maakt plaats voor een koude stroom, waardoor er meer buien ontstaan in Azië en Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl