Rijksmuseum toont topstuk 17de eeuw

'Meisje met brede hoed' van Caesar van Everdingen»
'Meisje met brede hoed' van Caesar van Everdingen Rijksmuseum

In het Rijksmuseum is vandaag voor het eerst 'Meisje met brede hoed' van Caesar van Everdingen (ca.1617-1678) te zien. Het museum kocht het schilderij ruim een jaar geleden op een veiling in Londen. Daarna is het gerestaureerd.

Volgens directeur Wim Pijbes is het schilderij "nog mooier, zonniger en helderder" geworden. Hij noemt het "een feest om naar te kijken". Voor het doek werd 1,3 miljoen euro betaald.

Het 'Meisje met brede hoed' stamt uit de 17de eeuw. Op het doek is een jonge vrouw afgebeeld met een exotische hoed in fel zonlicht. Ze draagt een satijnen wit gewaad met ontblote schouders en houdt met haar linkerhand een gevlochten mandje met pruimen omhoog.

Nieuwe naam

Volgens het Rijksmuseum is het een bijzonder doek, omdat het een andere kant van de Hollandse 17de eeuwse schilderkunst laat zien. Die wordt vooral gekenmerkt door soberheid, eenvoud en donkere kleuren.

Het doek heeft oorspronkelijk geen titel. Het is voorlopig 'Meisje met brede hoed' genoemd, maar het Rijksmuseum nodigt het publiek met een prijsvraag uit om een nieuwe naam te bedenken.

De schilder Van Everdingen is vooral bekend van zijn decoraties in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Deel deze pagina

Audio

  • Meisje met een brede hoed in Rijksmuseum Ze wordt 'de lieveling van het publiek' genoemd. Een meisje met een brede hoed en een satijnen wit gewaad, met in haar hand een... mandje met pruimen. Ze staat afgebeeld op een schilderij van Caesar van Everdingen. Vanaf vandaag is de jongedame te zien in het Rijksmuseum. Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum en dus de trotse bezitter van het kunststuk.

Video en Audio

Meer video en audio