NOS Nieuws

Zimbabwe roept noodtoestand uit in hoofdstad om cholera-uitbraak

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare is de noodtoestand uitgeroepen vanwege een cholera-uitbraak. Naar schatting zijn er tot nu toe zo'n 100 mensen overleden, en zijn 7000 mensen besmet met de ziekte. Autoriteiten zeggen dat ze hulp nodig hebben om voor schone waterbronnen te zorgen.

Het land worstelt al langer met de ziekte. Vorige maand kondigde de Zimbabwaanse overheid nieuwe maatregelen aan in de hoop nieuwe besmettingen de kop in te drukken. Zo mocht er nog maar een gelimiteerd aantal mensen naar een begrafenis en konden mensen niet meer samenkomen in besmette gebieden. De ziekte verspreidt zich echter verder onder de bevolking. Onvoldoende toegang tot schoon water wordt gezien als de grootste oorzaak.

Cholera wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte wordt overgedragen door het drinken van besmet water of het eten van besmet voedsel. Iemand die besmet is, kan last krijgen van hevige, waterdunne diarree. Doordat het lichaam hierdoor veel vocht verliest, kan dit leiden tot ernstige uitdroging. Zonder behandeling is dit levensgevaarlijk.

Ramp op komst

De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen, IFRC, zegt dat in Zimbabwe zo'n 10 miljoen mensen risico lopen, onder wie meer dan 5 miljoen kinderen. Ook kan de ziekte zich verspreiden naar omringende landen.

"Nu is het nog het droge seizoen, binnenkort krijgen we het natte seizoen. Dat kan een ramp worden", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. "We proberen in Zimbabwe de spiraal te doorbreken door mensen voor te lichten over schoon water en hygiëne, zoals handen wassen. Daar trainen we ook extra vrijwilligers voor. We helpen daarnaast de Zimbabwaanse overheid bij het uitdelen van chloorpillen en schoon water."

Volgens het IFRC is er alleen meer nodig dan de ziekte behandelen. "Om dit te kunnen blijven voorkomen moet de waterinfrastructuur in Zimbabwe geüpdatet worden, daar is een grote investering voor nodig."

Om de verspreiding van cholera tegen te gaan, heeft de Zimbabwaanse regering meer waterputten aangelegd. Maar volgens lokale media moeten inwoners in sommige gebieden betalen om gebruik te maken van het schone water. Alleen mensen die de politieke partij van de president steunen, zouden ongehinderd gebruik kunnen maken van de waterput. Een adviseur van de president heeft die claims tegengesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl