Een zouthuisje in Haaksbergen
NOS Nieuws

Raad Haaksbergen stemt voor nieuwe zoutwinning

Rond het Twentse Haaksbergen kan binnenkort zout gewonnen worden. Na een politieke discussie die ruim een jaar duurde, heeft een meerderheid van de gemeenteraad vanavond voor de geplande zoutwinning door zoutproducent Nobian gestemd, meldt RTV Oost .

Nobian, voorheen Nouryon en daarvoor AkzoNobel, wint al decennia zout in Twente. In een gebied ten noorden van het dorp Haaksbergen wil het bedrijf acht nieuwe boorputten openen. Er is onrust onder inwoners vanwege overlast door de winning, maar vooral over wat er gaat gebeuren na de winning. Zo zijn er zorgen over bijvoorbeeld bodemdaling en trillingen onder de grond.

Lokale partij Nieuw Haaksbergen (NH), coalitiepartner CDA en oppositiepartij VVD hebben zich altijd fel verzet tegen de zoutwinning. Vanavond ging NH, tot onvrede van de andere twee partijen, toch overstag, meldt RTV Oost.

'Besluit tien jaar geleden al genomen'

De partij gaf vanavond aan dat weigeren niet langer een optie is . Dat er over die zoutwinning veel te doen is, realiseert NH-fractievoorzitter Wesley Uuldriks zich. "Er staat immers veel op het spel", zei hij. Zo gaf de fractievoorzitter aan dat de gemeenteraad tien jaar geleden al instemde met een bestemmingsplan, waarin de mogelijkheid tot zoutwinning is opgenomen.

Bovendien heeft Haaksbergen het chemiebedrijf sinds die tijd volgens Uuldriks geen strobreed in de weg gelegd bij het uitvoeren van proefboringen. "Onze raad neemt vanavond dan wel een besluit, maar het besluit over zoutwinning is respectievelijk in 2013 en 2017 al genomen", aldus de fractievoorzitter.

Onderste uit de kan

In de afgelopen tijd hebben Nobian en het ministerie van Economische Zaken enkele toezeggingen gedaan. Zo heeft het zoutbedrijf in aanloop naar vanavond aangekondigd om een garantiefonds op te richten om eventuele schades te bekostigen.

NH is van mening dat Haaksbergen daarmee het onderste uit de kan heeft gehaald in de onderhandelingen om de zoutwinning. Die mening is ook de PvdA toegedaan. De partij deelt de zorgen van omwonenden die vrezen voor bodemdaling en trillingen. Nu er een vangnet is om eventuele schades te voorkomen en te vergoeden, stemde de partij vanavond in met de zoutwinning. Ook D66 en Team DAP stemden voor.

Met het akkoord uit Haaksbergen kan staatssecretaris Hans Vijlbrief de vergunning voor de zoutwinning afgeven. Het is daarmee nog niet zeker of Nobian kan gaan boren. Er kan namelijk nog bezwaar worden aangetekend tegen die vergunning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl