NOS NieuwsAangepast

Schadevergoeding voor misbruik kerk

Slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken moeten een schadevergoeding kunnen krijgen die kan oplopen tot 100.000 euro.

Dat adviseert de commissie-Lindenbergh (.pdf) die onderzocht hoe de kerk moet omgaan met zaken zoals claims, aansprakelijkheid, verjaring en compensatie van slachtoffers. De commissie kreeg hulp van circa 200 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk.

Hoogleraar privaatrecht Lindenbergh adviseert om het misbruik op te delen in vijf categorieën. Wie in de zwaarste categorie valt, krijgt maximaal honderdduizend euro. Een onafhankelijke commissie van buiten de kerk zou moeten bepalen in welke categorie een slachtoffer valt.

Complicaties

"Door deze regeling krijgen slachtoffers via een korte procedure financiële compensatie, waarbij juridische complicaties zoveel mogelijk worden omzeild", zegt Lindenberg.

Lindenbergh adviseert geen verjaringstermijn te hanteren en geen hoger beroep. Ook hoeft de omvang van de geleden schade niet te zijn bewezen. Dat kost volgens de hoogleraar "in juridische procedures vaak veel jaren en werkt eerder belemmerend dan herstellend".

Deetman

De commissie-Deetman, die aard en omvang van het misbruik onderzoekt, zal in haar eindrapport een oordeel geven over het advies van de commissie-Lindenbergh. De presentatie van dat rapport wordt eind dit jaar verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl