NOS NieuwsAangepast

IAEA bespreekt veiligheid kerncentrales

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap is begonnen met een conferentie over de veiligheid van kerncentrales wereldwijd. Aanleiding zijn de problemen bij de kerncentrale van Fukushima in Japan. Vertegenwoordigers uit 150 landen zijn in Wenen bij elkaar voor de vijfdaagse conferentie.

Er wordt onder meer gesproken over de noodzaak van internationale afspraken om ongelukken in de toekomst te voorkomen. Sommige landen vinden de veiligheidsregels rondom kerncentrales de zorg van de landelijke regeringen zelf. Anderen willen juist dat richtlijnen in een mandaat worden vastgelegd dat onder het internationale recht valt.

Op dit moment zijn er alleen normen en richtlijnen die het IAEA heeft opgesteld.

Fukushima

De IAEA publiceert vandaag tijdens de conferentie ook een rapport over de problemen bij Fukushima. Uit het rapport zou blijken dat Japan niet alle IAEA-richtlijnen heeft nageleefd in de nasleep van de ramp. Wel wordt het harde en gevaarlijke werk van de Japanse werkers geprezen.

De kernramp in Fukushima heeft de zorg over nucleaire veiligheid wereldwijd op de agenda gezet. De koelsystemen van de kerncentrale vielen uit nadat het gebied op 11 maart werd getroffen door een aardbeving en tsunami. De ramp zorgden in drie reactoren voor een meltdown. Nog steeds wordt er radioactief materiaal gelekt.

Deuren open

Vandaag opende het Japanse energiebedrijf Tepco voorzichtig de deuren van een tweede beschadigde kernreactor bij Fukushima om monteurs naar binnen te laten. Zij gaan de meetapparatuur in de reactor controleren.

Ook moet het openen van de deuren de vochtigheid verminderen, die nu 99,9 procent is. Dat moet heel langzaam gebeuren, omdat er geen radioactief materiaal mag ontsnappen. Vorige maand had het bedrijf al de deur geopend van een eerste van de vier kapotte reactoren van de kerncentrale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl