NOS NieuwsAangepast

Ben Ali noemt zichzelf onschuldig

De verdreven president van Tunesië, Ben Ali, tegen wie vandaag in Tunis een proces begint, bestrijdt alle aanklachten.

De dictator werd in januari na 23 jaar afgezet. Hij verblijft in Saudi-Arabië en zal het proces niet bijwonen.

Ben Ali wordt onder meer beschuldigd van machtsmisbruik, zelfverrijking, witwassen, drugshandel, samenzwering tegen de nationale veiligheid en aanzetten tot moord.

Maskarade

Voor het proces zijn in eerste instantie bewijzen verzameld in twee concrete zaken, de vondst van wapens, munitie en drugs in een van de paleizen en 27 miljoen euro aan juwelen en geld die in een ander paleis werden gevonden. Voor die laatste kwestie moet ook Ben Ali's vrouw Leila Trabelsi zich verantwoorden.

In beide zaken kunnen straffen worden uitgesproken van twintig jaar cel.

Ben Ali wordt vertegenwoordigd door vijf aangewezen advocaten. Zelf heeft hij advocaat Akram Azoury uit Beiroet in de arm genomen. Die heeft laten weten dat de vroegere machthebber de rechtzaak een grote maskarade vindt. Volgens Ben Ali probeert het huidige bewind hiermee de aandacht af te leiden van de instabiliteit in het land.

Kritiek

Hij vindt dat het volk niet moet vergeten wat hij voor het land heeft gedaan en hij acht zich volkomen onschuldig. Critici van Ben Ali vinden dat hij dan maar naar de rechtbank moet komen om zijn onschuld te bewijzen.

In Tunesië is het nog steeds onrustig. Nu er sinds het vertrek van Ben Ali gedemonstreerd mag worden, gaan veel Tunesiërs regelmatig de straat op. Ook zijn er veel stakingen.

Er is kritiek op de overgangsregering, omdat die gedeeltelijk wordt gevormd door ervaren mensen uit het vorige bewind. In het bijzonder wordt dat door jongeren niet geaccepteerd. De verkiezingen die voor eind volgende maand waren aangekondigd, zijn uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl