NOS NieuwsAangepast

'Misstanden in stallen LTO-kopstuk'

Op de varkenshouderij van een kopstuk van landbouworganisatie LTO zijn in het geheim beelden gemaakt van varkens die er slecht aan toe zijn. Op de beelden is onder meer een varken te zien dat een miskraam heeft gehad. De dode biggen liggen om de zeug heen.

De opnames zijn vrijgegeven door Ongehoord, een nieuwe actiegroep die wil laten zien dat er geen diervriendelijk vlees bestaat. Onderzoekers van de groep gingen 's nachts zonder medeweten van de boer in verschillende varkensstallen kijken.

'Uitzonderingen'

"Ze laat graag haar ligstal zien, terwijl haar andere stallen vies en overvol blijken te zijn. Naast opgeruimde zichtstallen waar het publiek mag komen kijken, staan vieze stallen met dode en gewonde dieren", zegt Ongehoord.

De LTO-topvrouw, Ten Have, zegt dat op de beelden uitzonderingen staan en dat de actiegroep bewust een misleidend beeld schetst. De inspectiedienst noemt het begrijpelijk dat dode dieren 's nachts niet worden opgemerkt.

Aangifte

In totaal werden opnames gemaakt in 26 varkensstallen, waarvan de meeste een keurmerk voor diervriendelijkheid hadden. De Brabantse varkensboer Henry van Asten, die ook bezocht is door Ongehoord, zegt bij Omroep Brabant dat het normaal is in een groot bedrijf dat er een bepaald percentage aan dieren sterft.

Hij is boos op de actiegroep omdat ze bij hem zijn binnengedrongen. "Mensen die ons bedrijf in mogen, moeten eerst 48 uur varkensvrij zijn. Ook moeten ze douchen en ze krijgen bedrijfkleding. En die actiegroep gaat dan ook nog van bedrijf naar bedrijf, dus ze brengen gewoon de ziektes van het ene bedrijf naar het andere", zegt hij. Van Asten gaat aangifte doen tegen Ongehoord.

Dierenbescherming

De groep zegt ook een biologische boerderij te hebben gevonden waar de varkens "uit verveling gaan stangbijten". "Het BeterLeven-kenmerk van de Dierenbescherming blijkt niets in het varkensleven te verbeteren", concludeert Ongehoord.

De Dierenbescherming zegt dat overtredingen van de regels van het BeterLeven-kenmerk "met wortel en tak moeten worden uitgeroeid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl