Een VN-konvooi op weg naar Gao
NOS Nieuws

VN-troepen gewond door bermbommen bij terugtrekking uit Mali

Vijftien blauwhelmen zijn in Mali gewond geraakt bij de terugtrekking van de VN-vredesmacht uit het land. Onderweg van de basis in Kidal naar de stad Gao reden hun voertuigen op bermbommen.

Afgelopen woensdag raakten zo acht VN-militairen gewond, vrijdag volgden er nog eens zeven. Een VN-woordvoerder zei niet te weten of de geïmproviseerde explosieven bewust tegen het VN-konvooi gericht waren of dat ze al enige tijd langs de weg lagen.

De junta die in 2021 de macht greep in het land gaf de VN in juni het bevel om te vertrekken. De Minusma-missie, waaraan ook Nederland vijf jaar lang een aanzienlijke bijdrage leverde, moest voor stabiliteit in de regio zorgen door separatistische rebellen en aan Al-Qaida gelieerde groepen uit het noorden van Mali weg te houden.

De junta ziet liever dat het Russische huurlingenleger Wagner die taak op zich neemt en heeft de VN daarom tot eind dit jaar gegeven om te vertrekken. VN-baas Guterres noemde dat eerder een ongehoord overhaaste aftocht, maar beloofde de deadline te halen.

Vliegen niet toegestaan

De VN is daarom nu bezig de dertien bases in het land te sluiten en de troepen via Gao het land uit te vliegen. Kidal was de achtste VN-post die werd opgedoekt. Direct na vertrek van de vredestroepen zou de plaats in het noorden van het land zijn overgenomen door Toeareg-rebellen.

De VN had voor de evacuatie het liefst gebruikgemaakt van vliegtuigen om personeel te verplaatsen, maar daar gaven de machthebbers geen toestemming voor. Ook 200 extra vrachtwagens die klaarstonden om materiaal op te halen mochten niet worden ingezet. De missie zag zich daardoor gedwongen gevoelige apparatuur die moest worden achtergelaten onklaar te maken.

Geëvacueerd

Na de explosies in het konvooi gaven de machthebbers in het land wel toestemming om de gewonden via de lucht naar het ziekenhuis te brengen. Een van hen werd doorgevlogen naar Bamako voor behandeling. De acht personen die woensdag werden getroffen zijn allen in stabiele conditie, over de zeven van vrijdag kon de VN-woordvoerder nog niets zeggen.

De VN hoopt dat de rest van het konvooi de 350 kilometer lange reis naar Gao voor maandag kan voltooien. Van de 15.000 VN-medewerkers die er in het land waren, zijn er inmiddels al zo'n 6000 vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl