Demissionair premier Mark Rutte
NOS NieuwsAangepast

Rutte: te lang aangebleven, had eerder het stokje moeten overdragen

Demissionair premier Rutte vindt dat hij te lang is aangebleven. In het radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM zei hij dat hij in 2021 het stokje had moeten overdragen.

Rutte reageerde op een uitspraak van zijn opvolger als VVD-leider, Dilan Yesilgöz. Zij zei vandaag in het AD dat Rutte na corona had moeten stoppen. Dat hij dertien jaar is aangebleven heeft er volgens haar voor gezorgd dat de VVD zijn profiel verloor. Ze zegt dat ze zelf maximaal twee termijnen van vier jaar zou aanblijven als premier.

Rutte beaamde de kritiek tegenover Spuigasten-interviewer Ron Fresen. Hij zei dat het werk "echt slopend" is. "Je moet, soms ook met jetlags, constant scherp zijn."

Hij merkte dat zijn gunfactor bij andere partijen minder werd. Dat werd bijvoorbeeld duidelijk tijdens de lange formatie van 2021. Die begon al rommelig met een zwaar debat over de uitgelekte notitie van de verkenners over Kamerlid Pieter Omtzigt.

"Als je dit al lang doet, neemt je effectiviteit af", zei Rutte in het Haagse radioprogramma. "En als ik heel eerlijk ben, is dat natuurlijk ook ten koste gegaan van het profiel van mijn eigen club."

Dat zal Yesilgöz volgens hem niet gebeuren. "Zij is echt uit ander hout gesneden. Die gaat niet zo ver als ik gegaan ben."

Het vierde kabinet-Rutte is voor de zomervakantie gevallen over migratie. Ook dat heeft volgens Rutte te maken met zijn lange aanblijven. "Toen het er echt op aankwam, waren we niet meer in staat om daaruit te komen."

Overigens erkende Rutte vandaag voor het eerst dat hij toch een internationale functie ambieert. Hij zei dat zijn kansen op dit moment beperkt zijn, omdat er weinig functies vacant zijn en er ook vrouwelijke kandidaten zijn.

Hij zou het goed vinden als bijvoorbeeld de opvolger van secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO een vrouw zou worden en hoopt dan dat er op de langere termijn iets voor hem in het vat zit.

Op 10 juli kondigde Rutte zijn vertrek uit de politiek aan. Hij is bijna dertien jaar premier van Nederland en blijft demissionair aan tot er na de verkiezingen van volgende maand een nieuw kabinet is gevormd. Rutte is bijna zeventien jaar politiek leider van de VVD geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl