Duitsland vieren een goal tegen de VS

Zoekend naar EK-vuur verslaat Duitsland VS bij debuut coach Nagelsmann

Julian Nagelsmann heeft zijn eerste wedstrijd als bondscoach van Duitsland gewonnen. De Duitsers draaiden tegen de Verenigde Staten een 1-0 achterstand om. Vooral na rust controleerde de organisator van het EK 2024 de oefeninterland. Door goals van Ilkay Gündogan, Niclas Füllkrug en Jamal Musiala wonnen ze met 3-1.

Het EK-vuur moet worden aangewakkerd, klonk het daags voor Nagelsmanns debuut. Het eerste vonkje moest worden gevoeld tegen de VS in het Amerikaanse Connecticut. Ver van huis, ver van waar volgend jaar het Europees kampioenschap zal plaatsvinden.

Dat EK in Duitsland wordt als het aan toernooidirecteur Philip Lahm ligt meer dan een voetbalkampioenschap. Eerder een kans op een "Zeitenwende", een keerpunt. "Voor Europa, voor de maatschappij, voor ons allemaal", schreef Lahm in een open brief in voetbaltijdschrift Kicker.

Het toernooi moet volgens de 113-voudig international een "oproep voor solidariteit en medemenselijkheid zijn, en de Europese gedachte sterken." Een kreet om eenheid dus. Iets dat bij het Duitse voetbalelftal na de dramatische periode onder de ontslagen bondscoach Hansi Flick ver te zoeken was.

• AFP
    Julian Nagelsmann in geruit overhemd langs de lijn
    Mats Hummels in het oefenduel met de Verenigde Staten
  • AFP
    Thomas Müller in het oefenduel met de Verenigde Staten

Voor het herstellen van de teamgeest heeft de nieuwe 36-jarige Bundestrainer gekozen voor ervaring. Routiniers Thomas Müller en Mats Hummels, beiden 34 jaar, zitten weer bij de selectie. Hummels, bij het EK in 2021 voor het laatst erbij, speelde ruim een uur tegen de VS. Müller, gestopt na het WK in Qatar, viel tien minuten voor tijd in.

Hummels kon met al zijn ervaring Christian Pulisic na een klein halfuur niet tegenhouden toen de Amerikaanse captain een op eigen helft ingezette solo afrondde nadat hij naar zijn rechter was gekapt, voorbij Hummels, en de bal in de verre kruising krulde.

• AFP
    Sané en Dest duelleren om de bal
  • AFP
    Pulisic dankt de hogere machten na zijn goal tegen Duitsland

De Amerikanen van bondscoach Gregg Berhalter speelden tot dat moment energiek, zoals ze op het WK in Qatar zo goed deden, maar gaven ook veel weg. Spits Füllkrug had Duitsland al lang op voorsprong kunnen zetten. Maar de Borussia Dortmund-aanvaller bleef niet koel genoeg bij zijn drie vrije schietkansen.

"Winnen is het belangrijkste thema om de stemming weer goed te krijgen", wist Nagelsmann vooraf, en dat beseften de spelers ook. Het spel golfde op en neer en de Duitse zoektocht naar goals leverde kort voor rust de gelijkmaker op. Gündogan profiteerde met een intikker nadat de gevaarlijke Leroy Sané al het strafschopgebied was binnen gedribbeld en op doelman Matt Turner was gestuit.

Na rust controleerde Duitsland het duel en had het binnen een kwartier na de pauze de wedstrijd overgenomen. Füllkrug maakte wel zijn vierde kans af en scoorde daarmee zijn achtste doelpunt in tien interlands. Hij mocht wel Sergiño Dest bedanken, want de PSV-back die aanvallend aardige dingen liet zien, hief buitenspel op.

Na een uur bewees Füllkrug bij de Duitse 3-1 ook dat hij overzicht heeft. Musiala dribbelde zoals hij dat kan over de breedte van het strafschopgebied, zoekend naar een gaatje, en vond dat met een beetje mazzel bij Füllkrug, die Musiala met een leep passje voor het open doel de bal gunde.

Over vier dagen treffen de Duitsers in Philadelphia Mexico voor een oefenduel. Het EK-vuur brandt nog niet, maar de eerste vonkjes zijn gesignaleerd in het Duitse elftal van Nagelsmann.