NOS NieuwsAangepast

Karzai: Westen praat met Taliban

De Verenigde Staten en andere landen onderhandelen met de Taliban. Volgens de Afghaanse president Karzai praten de partijen over een oplossing voor de al bijna 10 jaar durende oorlog.

Zowel Afghaanse als Westerse diplomaten hebben de afgelopen maanden voorgesprekken met de Taliban gevoerd. Karzai is de eerste die heeft bevestigd dat er officieel met de Taliban wordt gesproken.

De president is voorstander van vredesgesprekken. Eerder liet Karzai al weten dat Afghaanse diplomaten met de Taliban in gesprek zijn.

Gevaar

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice zegt dat er harde eisen zijn gesteld. De Taliban moeten de banden met al-Qaida verbreken, geweld afzweren en de grondwet respecteren.

Rechtstaat

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt het positief nieuws. "Als het klopt dat er besprekingen gaande zijn, zijn de Taliban zover dat ze begrijpen dat ze hun strijd niet kunnen winnen en dat ze er beter aan doen om de lijn te volgen van een rechtstaat in Afghanistan."

De VS is Afghanistan in 2001 binnengevallen, omdat de toenmalige Taliban-regering onderdak gaf aan de leiding van al-Qaida. Momenteel bereidt Washington een aanzienlijke vermindering van de troepenmacht voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl