Rijksmuseum krijgt 500 foto's van Reve

Gerard Reve in gedachten verzonken in 1997»
Gerard Reve in gedachten verzonken in 1997 ANP

Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt bijna 500 portretten van Gerard Reve. De kunstwerken worden geschonken door zijn weduwnaar Joop Schafthuizen.

Hij doet de schenking ter nagedachtenis aan zijn levenspartner, maar hij wil ook alle fotografen eren die Reve hebben geportretteerd. Het gaat om foto's die gemaakt zijn tussen 1947 en 2004 door fotografen als Emiel van Moerkerken en Eddy Posthuma de Boer.

Conservator Hans Rooseboom van het Rijksmuseum reisde af naar het huis van de weduwnaar in België, om de collectie te bekijken. "Ik hoefde niet lang na te denken of we dit wilden hebben. Het is vijftig jaar aan portretten van een fotogenieke man en door goede fotografen gemaakt."

Mooiste

Het is volgens de conservator de mooiste, grootste en belangrijkste reeks portretten van Gerard Reve. "Van een portret van een jonge angry man die net de Nederlandse literatuur binnenstormt, tot een broze oude man net voor zijn dood. Een heel leven trekt aan je voorbij", vertelt de conservator.

Het museum heeft ook gekeken naar andere collecties in het land, maar de foto's waren nergens anders zo compleet.

Na de heropening van het Rijksmuseum in 2013 zullen delen van de collectie in wisselende presentaties worden getoond.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Ik hoefde niet lang na te denken of we het wilden hebben' Conservator Hans Rooseboom van het Rijksmuseum reisde af naar het huis van de weduwnaar van Gerard Reve in België, om de collectie... te bekijken.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4624 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5822 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4719 keer afgespeeld

Meer video en audio