NOS NieuwsAangepast

Mes gaat in publieke omroep

In de publieke omroep is nog maar plaats voor maximaal acht omroeporganisaties. Nu zijn het er nog 21. Volgens minister Van Bijsterveldt "kunnen we fors bezuinigen en de hoge kwaliteit houden die we van de publieke omroep gewend zijn", als er een einde wordt gemaakt aan "de versnippering".

Het kabinet is vandaag akkoord gegaan met de plannen van Van Bijsterveldt. Die vormen de invulling van het regeerakkoord, waarin het kabinet al aankondigt dat er 200 miljoen moet worden bezuinigd op de mediabegroting.

Fusievoorstel

De minister neemt het fusievoorstel van de omroepen over. Dat betekent dat de KRO en de NCRV samengaan, de VARA en BNN en de TROS en de AVRO. De EO, MAX en de VPRO blijven zelfstandig, net als de NOS en de NTR. Daarmee zijn er acht organisaties.

De aspirantomroepen POWned en WNL kunnen in het bestel blijven, als ze in 2014 meer dan 150.000 leden hebben en hun toegevoegde waarde hebben bewezen. Zij zullen zich dan bij één van de bestaande omroeporganisaties moeten aansluiten. Dat geldt ook voor andere aspirantomroepen die positief worden beoordeeld. "Zo kan het bestel nooit uit meer dan acht organisaties bestaan", aldus Van Bijsterveldt.

Zij past de begrotingsregels aan, zodat de gefuseerde omroepen extra geld kunnen ontvangen. Nu is het nog zo, dat omroepen met meer dan 400.000 leden geen extra financiering krijgen.

Muziekcentrum van de Omroep

Ruim 125 miljoen euro van de te bezuinigen 200 miljoen komt voor rekening van de omroepen, de rest moet worden opgebracht door onder meer de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep.

De Wereldomroep moet zich voortaan beperken tot het verspreiden van het vrije woord in landen waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Informeren van Nederlanders in het buitenland behoort niet meer tot de taken. Hoeveel geld de Wereldomroep precies krijgt, wordt pas later duidelijk.

Met betrekking tot het Muziekcentrum van de Omroep heeft Van Bijsterveldt besloten dat de Radio Kamer Filharmonie wordt opgeheven. De minister heeft nog wel geld over voor het instandhouden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Als het Metropole Orkest zelf met een plan komt om zelfstandig te worden, wil het kabinet daar een eenmalige bijdrage aan leveren.

Regionale omroepen

De landelijke en de regionale omroepen moeten integreren. Van Bijsterveld wil dat de omroepen hier binnen een half jaar voorstellen voor doen.

Het aantal websites van de publieke omroep wordt vanaf 2012 drastisch verminderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl